Našice – Projekt o čitanju u OŠ kralja Tomislava

skola28_2_1a 

Čitamo mi, u obitelji svi

 

Tijekom drugog polugodišta ove školske godine Hrvatska mreža školskih knjižničara provodi projekt poticanja čitanja Čitamo mi, u obitelji svi. Cilj projekta je razvoj vještine čitanja, kao najvažnije vještine koju djeca trebaju svladati za uspješno učenje i snalaženje u životu, te poticanje ljubavi prema knjizi u obiteljskom ozračju, budući da su roditelji najveći uzori i autoriteti svojoj djeci do puberteta.

U projekt je, između više od 140 škola, uključena i Osnovna škola kralja Tomislava, Našice sa svojih pet odjela trećeg razreda matične i područnih škola. Svakim od njih kružit će naprtnjača s osam knjiga različitog sadržaja, od slikovnica i priča za djecu do romana za roditelje i priručnika za provođenje slobodnog vremena. Knjige  će boraviti u obitelji od petka do srijede, nakon čega će učenik u razredu iznijeti svoje doživljaje čitanja u obitelji te knjige proslijediti sljedećem učeniku. Učiteljice Snježana Mataija, Matija Ravlić, Jelena Šimunović, Zdenka Kluk i Tatjana Šimunović rado su prihvatile ovakav način motivacije za čitanje, budući da se djeca u trećem razredu nakon ilustriranih  slikovnica susreću s opsežnim romanima te ih je potrebno dodatno usmjeravati ka čitanju s razumijevanjem, zbog čega je nužna suradnja roditelja i škole.

Provedba ovoga projekta ne bi bila moguća bez financijske potpore Našičkog vodovoda i Športske zajednice grada Našica, zahvaljujući kojima je kupljena većina potrebne literature. Raduje nas što je vrijednost ovog projekta prepoznata u našoj lokalnoj zajednici, budući da škola odgaja članove društva koji će u budućnosti doprinositi  gospodarskom i kulturnom razvoju svoga grada. 

skola28_2_2a

(Tekst&Slike: prof. Ivana Ostrički)

Pročitajte još