Sjećanje na žrtve raketiranja Bizovca 1991. godine

U spomen na 7. studeni 1991. godine kada su zrakoplovi JNA raketirali naselje Bizovac, danas (7. studenog 2022. godine) su na mjesnom groblju položeni vijenci i zapaljene svijeće za sve žrtve tog zločinačkog čina. Uslijed napada devet je osoba smrtno stradalo, a dvadeset i četiri su osobe ranjene. Obilježavanju su uz načelnika Općine Bizovac Srećka Vukovića nazočili saborski zastupnik Goran Ivanović, zamjenik župana Mato Lukić, pripadnici policije, obitelji nastradalih te ostali građani.

Tužna sjećanja na tragediju 7.11.1991.

“Bizovac se na današnji dan 7. studenoga iznova prisjeća jednog od najgorih dana u svojoj dugoj povijesti – raketiranja ovog mjesta tijekom Domovinskog rata. Toga dana poginulo je osmero ljudi, a 24. je ranjeno. Svake godine na ovaj dan u ljudima bizovačkog kraja bude se tužna sjećanja na tragediju koja se u vrijeme Domovinskog rata u ovom pitomom i mirnom slavonskom selu dogodila 7.11.1991. godine. Točno u 13,12 sati iz pravca Đakova prema Bizovcu, doletjela je grupa od 5 vojnih zrakoplova tzv. Ratnog zrakoplovstva Jugoslavenske armije. U jednom trenutku 3 zrakoplova izvela su zračni napad na tadašnji hotel „Termia“ kojom prilikom su izbacili dvije avio bombe tzv. „krmače“ od 500 kg, dvije od 250 kg i ispalili 6 komada raketa. Uslijed siline detonacija u predvorju hotela poginuo je Josip Marinić (rođen 15.06.1960.) pripadnik ZNG Baranjsko-međimurskog bataljuna dok je teške tjelesne ozljede zadobilo više osoba.

“Preostala 2 zrakoplova izvela su zračni napad na željezničku postaju Bizovac te tom prilikom raketirali i kuće u neposrednoj blizini. Od raketiranja teške tjelesne ozljede zadobila je jedna osoba. Nadalje, u 15,15 sati dok je trajao očevid iz pravca Našica prema Bizovcu doletjela su ponovna 2 zrakoplova koja su izvela zračni napad i tom prilikom raketirali sa 12 raketa centar Bizovca i policijski prometni punkt”– kazao je u prisjećanju na tragične događaje načelnik Općine Bizovac Srećko Vuković.

Istina o Domovinskom ratu uvijek će se prenositi generacijama

Iako je od počinjenog zločinačkog djela prošla trideset i jedna godina počinitelji ovog zlodjela nisu privedeni hrvatskom pravosuđu i osuđeni za svoj čin, istaknuo je zamjenik župana Mato Lukić.

” Prije 31 godinu u Bizovcu se dogodio nezapamćen zločin za ovo malo slavonsko mjesto tijekom kojeg je JNA, u nekoliko navrata, borbenim avionima raketirala civilne ciljeve, uslijed čega je smrtno stradalo osmero ljudi, a ranjeno njih 24. Nažalost, kao i u nekim drugim mjestima diljem Hrvatske, nitko za ovaj zločin nije odgovarao. Zato se mi danas prisjećamo njihove žrtve i zahvaljujemo im za slobodu koju uživamo. Istinu o Domovinskom ratu uvijek ćemo prenositi naraštajima koji dolaze jer je ona temelj naše današnje državnosti” – rekao je Lukić.

Pročitajte još