Sastanak ministra kulture sa županom i gradonačelnicima Osječko baranjske županije

radnisastanak 1
radnisastanak 1

U Osijeku u predvorju HNK održan je radni sastanak s ministrom kulture Zlatkom Hasanbegovićem i njegovim suradnicama kao i zamjenicom ministra Anom Lederer.

Domaćini ovog sastanka su bili župan osječko – baranjski i gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić, a na sastanak su pozvani i svi gradonačelnici s područja županije. Odaziv gradonačelnika je bio gotovo potpun, a prisutni su bili i djelatnici kulturnih ustanova, tako da je s našim gradonačelnikom Krešimirom Žagarom na sastanku prisustvovala gospođa Silvija Lučevnjak, ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice i predsjednica našičkog ogranka Matice Hrvatske.

Nakon uvodnog izlaganja i predstavljanja ministra Hasanbegovića, njegovog načina rada i pristupa radu, ali i odnosa prema Slavoniji i našoj županiji koji namjerava iskazati, pozdravili su ga i domaćini sastanka gradonačelnik Vrkić i župan te je otvorena rasprava na kojoj su gradonačelnici, ali i kulturni djelatnici, prvenstveno voditelji, direktori i ravnatelji ustanova govorili o problematici koja ih tišti i muči.

Na sastanku je kako smo i spomenuli bio i naš gradonačelnik grada Našica Krešimir Žagar koji je među ostalim čestitao i zahvalio ministru Hasanbegoviću na obnašanju izuzetno odgovorne funkcije kao i na dolasku u Osječko-baranjsku županiju.

radnisastanak 2„Upravo smo ovih dana kao gradska uprava poslali dopis Ministarstvu kulture u kojem molimo za hitan sastanak s obzirom na situaciju s objektima našičkih dvoraca. Nakon devet godina pravne bitke i prošlogodišnjeg zaključenja sporazuma s obitelji Pejačević, postali smo vlasnici dvoraca, ali, naravno, zbog vrlo malih fiskalnih mogućnosti gradskog proračuna, teško je obnavljati i održavati takve objekte. Javili smo se i na natječaje Europskog fonda preko Ministarstva regionalnog razvoja i uskoro očekujemo rezultate tih natječaja. Međutim, potrebna su hitna ulaganja, pogotovo u mali dvorac, i zato očekujemo jedan kvalitetan sastanak oči u oči s ministrom kulture, a ovo je bila prilika u kojoj sam pred svima iznio upravo tu problematiku, kao i općenito problematiku povrata imovine po Zakonu o naknadi oduzete imovine nakon 2. svjetskog rata i situaciju s našičkim dvorcima.  U našoj županiji smo prvi došli u takvu situaciju, ali smo ju i prvi riješili i uspjeli se dogovoriti s obitelji Pejačević, vlasnicima dvoraca. Predočio sam i što nama ti dvorci sada znače i predstavljaju, tko se u dvorcima nalazi i na koje načine ih koriste, te nemogućnost direktnog vlastitog ulaganja u te objekte. Na tragu razumijevanja ministra kulture na naše probleme očekujem da će shvatiti kako je to jedan opći problem u cijeloj Republici Hrvatskoj i da ćemo naći zajednički jezik kako iskoristiti državu da ne da samo svoja sredstva, već da i ona sama sudjeluje u nekim programima i projektima obnove, pri čemu se praktički radi o milijardama potrebnim za takve objekte kulturne baštine, do kojih je državi puno lakše doći i plasirati ih na potrebita područja. Još jednom tvrdim, što je na današnjem sastanku nekoliko puta i istaknuto, Slavonija i naša županija te naši gradovi su i više nego potrebiti za pomoć, jer smo kolijevke baštine u ovom dijelu Hrvatske pa i Europe. Puno toga se događalo u burnoj prošlosti naših gradova i ono što čuvamo i baštinimo nama je teret oko vrata, a ponos je zapravo je ne samo grada Našica, nego cijele Hrvatske, pri čemu govorim prvenstveno o franjevačkoj baštini, ali i materijalnoj i nematerijalnoj ostavštini obitelji Pejačević.“ – rekao je među ostalim na radnom sastanku gradonačelnik grada Našica Krešimir Žagar.

 

Pročitajte još