Regija – Uspjeh učenika Oš kralja Tomislava Našice, PŠ Velimirovac, povodom obilježavanja Tjedna mozga u Osijeku

mozak11_4_1a

Zajedno sa svojom učiteljicom Zdenkom Kluk, učenici 3. razreda  PŠ Velimirovac  sudjelovali su na  likovnom natjecanju  povodom Tjedna mozga u  Osijeku i u svojoj kategoriji osvojili prva tri mjesta.

To su učenici: Gabrijela Grgurić, Marin Dundović i Mate Maričić.

I ove godine Hrvatski institut za istraživanje mozga Medicinskog fakulteta sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko društvo za neuroznanost, kao i pridruženi članovi i partneri European Dana Alliance for the Brain i ove su godine glavni organizatori Tjedna mozga u Hrvatskoj. Njima su se pridružili i Medicinski fakultet u Osijeku. Krovne teme su Odrastanje i starenje mozga, Mozak i odlučivanje, Mozak i stres, a naziv osječkog projekta je Otporan na stres.

U sklopu ove manifestacije Medicinski fakultet u Osijeku i Agencija za odgoj i obrazovanje, Podružnica Osijek proveli su likovno natjecanje za učenike mlađe školske dobi (od 1.do 4.razreda) na temu  Zaštitnik moje obitelji. Djeca su tako zamoljena da nacrtaju simbol, osobu, životinju ili  mitsko biće koje bi moglo predstavljati zaštitnika njihove obitelji. Isto tako, crtežu je trebao biti dodan kratak opis razloga zašto je baš to odabrano.

Nakon  uručenih nagrada u Galeriji Kazamat u Osijeku, učiteljica Zdenka Kluk komentira o radu s učenicima:

mozak11_4_3a„Tema je bila Zaštitnik moje obitelji. Izbor motiva za rad bio je zaista sveobuhvatan. Učenici su mogli koristiti bilo koji lik iz mašte ili neki mitološki lik. Krenuli smo od razgovora o odnosima u obitelji, kako se dogovaraju s roditeljima, kako rješavaju neki problem i sl. Podsjetilo ih se na to da mogu imati neku zamišljenu osobu   kojoj se mogu obratiti za pomoć. Djeca su iznosili da su to molitve Bogu, anđelu… Jako su se opustili i iznosili sve što ih na neki način opterećuje. Sve je to na njih djelovalo kako neki mehanizam opuštanja od stresa. Zatim su trebali zatvoriti oči, zamisliti neku osobu iz obitelji kojoj najviše treba taj zaštitnik. Poslije zamišljanja i emocionalne stanke, učenici su pristupili radu. Sveukupno smo radili dva školska sata. Na kraju je svaki učenik izišao pred razred, pokazao svojeg  zaštitnika i dao mu ime. Prezentirali su pred razredom i koje moći posjeduje njegov zaštitnik i kako bi najbolje mogao pomoći zamišljenom članu obitelji. Birali su razne motive. Iznenadilo me kako su sva djeca s velikom pažnjom i uvažavanjem  slušali jedni druge. Još sam ih pitala da li bi rekli članu obitelji za njihovog zaštitnika. Neki su rekli da bi odmah rekli članovima obitelji, a neki su to negirali smatrajući da bi zaštitnikove moći bile veće ako bi ostale u tajnosti. Čak i ekstrovertirana djeca su rekla da će zadržati za sebe kome je zaštitnik namijenjen! Tajna će sačuvati dodatne moći! Osmišljavali smo tajne riječi kako dozvati zaštitnika. Poslali smo radove i čekali. Poslije nekog vremena, ravnateljica Vlatka Zahirović, prof. obavijestila nas je da smo osvojili 1., 2.,3. mjesto u svojoj kategoriji. Kad sam priopćila učenicima, bili su jako iznenađeni i sretni, a roditelji jako ponosni. Prilikom dolaska po nagrade, nazočili smo jednoj od radionica „Hakuna Matata ili snaga bubnjeva“- kao rasterećenje od stresa. Tu radionicu  su učenici zajedno s učiteljicom prezentirali kad su došli naredni dan u školu. Svi su jako uživali!

Naši radovi, zajedno s ostalim radovima učenika iz drugih škola izloženi su u Galeriji Kazamat u Tvrđi u Osijeku. Najvažnije je da smo se svi ugodno osjećali i pokazali svoju kreativnost. Za kraj: Nismo tako mali. Možemo daleko i puno dalje!

Učenica Gabrijela Grgurić komentira:

Bila sam sretna! Radosna! Svidjelo mi se to što sam pobijedila i dobila puno nagrada! Mama je bila sretna što sam dobila diplomu. Najviše mi se svidjelo kad sam gledala radove drugih učenika u Galeriji Kazamat. Tada sam dobila ideju da nacrtam zmaja! Svidjela mi se radionica Hakuna Matata!“

Učenik Marin Dundović kaže:

„Zadovoljan sam i ponosan!Mama je telefonom nazvala učiteljicu i prosto nije vjerovala!Bila je jako ponosna na mene. Baka je zvala svaki dan i tražila da joj ispričam kako je prošla dodjela nagrada! Najzanimljivije mi je bilo kad je učiteljica rekla da možemo uzeti lik iz mašte, ili neku životinju ili čovjeka. I radionica Hakuna Matata! Vidio sam da se radom i trudom može sve postići!“

Učenik  Mate Maričić inosi svoja zapažanja:

„ Želimo se i slijedeće godine uključiti u neki drugi natječaj! Važno je sudjelovati. Posebno mi se svidjela radionica Hakuna Matata ili snaga bubnjeva! Uživao sam u ulozi voditelja radionice u razredu. Naučio sam ju u Osijeku. Tatu sam „šokirao“. Nije očekivao tako dobar rezultat!“

mozak11_4_2a

(Tekst&Foto: Đurđica Zailac)

Pročitajte još