Regija – Sudionici projekta POPEYE sudjelovali na „Zelenom četvrtku“ na osječkoj tržnici

Mladi sudionici projekta POPEYE u suradnji s udrugom EcoRural Net 13. su i 20. veljače sudjelovali  na „Zelenom četvrtku“

1

OSIJEK, 20. veljače 2014. – Sudionici projekta POPEYE – „Promoting Organic Production, Enhancing Youth Employment“, koji financijski podržava Europska unija (program Mladi na djelu, mjera 4.4. Projekti koji potiČu inovacije i kvalitetu), koji Agencija lokalne demokracije iz Osijeka provodi na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije,a koji se istovremeno provodi u Francuskoj, Bugarskoj, Estoniji, Hrvatskoj, Italiji te na Cipru, 13. su i 20. veljače sudjelovali na „Zelenom četvrtku“ koji se u organizaciji udruge EcoRural Net svaki tjedan održava na središnjoj osječkoj tržnici s ciljem promicanja zdrave, sviježe, domaće i ekološke hrane te ekološke proizvodnje i proizvođača s našeg područja.

Sudionici projekta POPEYE su mladi od 15 do 25 iz dvije projektne županije koji su prošli edukativni seminar o održivom razvoju, ekologiji i organskoj proizvodnji hrane čiji je cilj bio potaknuti mlade iz ruralnih područja na uključivanje u život lokalne zajednice, dati im priliku za bolje razumijevanje koncepta aktivnog građanstva i održivog razvoja te gospodarskih i ekoloških potreba i problema vlastite lokalne zajednice u europskom kontekstu.

Nakon ove edukacije sudionici su prošli i kroz praktični ICT trening kojim su stekli praktična znanja izrade web stranica i digitalnog mapiranja. Petnaest odabranih sudionika aktivno je radilo na istraživanju i mapiranju ekoloških poljoprivrednika s područja dvije županije obuhvaćene projektom kontaktirajući ih i posjećivajući, te prikupljajući potrebne podatke koje su obradili i objavili na web stranici www.popeye-alda.eu koja je zamišljena kao točka kontakta između mladih i ekoloških proizvođača, ali i proizvođača i javnosti. 

Aktivnost „zeleni četvrtak“ pružila je sudionicima projekta praktični vid neposredne komunikacije s proizvođačima i građanima na tržnici, mapiranje zainteresiranih proizvođača, upoznavanje s ponuđenim ekološkim proizvodima te promoviranje samoga projekta, njegovih dosadašnjih aktivnosti i ciljeva.

2

Osam najmotiviranijih i najaktivnijih sudionika koji su prošli sve projektne aktivnosti i krugove selekcije (Merien Berkeš iz Darde, Tea Januš iz Đakovačke Breznice, Josip Rac iz Andrijaševaca, Anto Jakovljević iz Vuke, Vanja Pančić iz Opatovca, Doris Lulić iz Kuševca, Marija Đermanović iz Rajevog Sela te Matias Knežević iz Osijeka) sudjelovat će od 24. do 26. veljače na završnoj međunarodnoj konferenciji koja će se održati u Strasbourgu na kojem će oni kao hrvatski predstavnici imati priliku upoznati i međunarodne sudionike i partnere, razmjenjivati iskustva i dobre prakse te uspostaviti kontakte s međunarodnim poduzetničkim svijetom ekološke poljoprivrede. Također, sudionici će posjetiti i Europski parlament gdje će se susresti s Paolom de Castrom, predsjednikom Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj te predstavnikom Odbora za kulturu i obrazovanje pri Europskom parlamentu.

3

Pročitajte još