Problem odvodnje i cesta u općini Bizovac rješava se već 2018. godine

zupanija1
zupanija1
Već 2018. godine na raskrižju Sunčane ulice i ceste koja vodi prema kompleksu Bizovačkih toplica bit će izgrađen kružni tok, prvi na području Općine Bizovac. Projektna dokumentacija je gotova, a nakon skore ovjere geodetskog elaborata zatražit će se građevinska dozvola i radovi mogu početi. Isto tako sigurno je da će iduće godine početi i rekonstrukcija 11 kilometara ceste od Normanaca do Josipovca. Tom državnom cestom dnevno prođe oko 8.000 vozila, a sanacija nije obavljana godinama. 
To su dvije od osam točaka danas, 4. listopada 2017. godine, održanog prvog radnog sastanka župana Ivana Anušića s načelnikom Općine Bizovac Srećkom Vukovićem te njihovih suradnika i općinskih vijećnika. Radi ubrzanja priprema za rekonstrukciju te glavne prometnice u Općini Bizovac, župan i načelnik će uputiti zajednički dopis Hrvatskim cestama, a potom i razgovarati sa čelnicima ove državne tvrtke. Po istom principu tražit će se najbolje rješenje za Regionalni centar za zaštitu i spašavanje kojim u Bizovcu upravlja Državna uprava za zaštitu i spašavanje. Planira se daljnje uređenje skladišnih kapaciteta, prostora za obuku i heliodrom, no prije toga treba riješiti imovinsko-pravne odnose, pa je potrebno aktivno sudjelovanje Ministarstva državne uprave u tom nacionalnom strateškom projektu. 
Za stanovnike Općine Bizovac najznačajnija tema sastanka je pitanje nastavka izgradnje sustava odvodnje, projekta koji se vodi od 2006. godine, a tek sada se nazire završetak radova. Naime, sustav odvodnje bitan je za dolazak potencijalnih investitora, rad sadašnjeg najvećeg investitora Sunčanih toplica, a naravno i za sve stanovnike. Dio sekundarne mreže (40 posto) već je izgrađen u Bizovcu i Samatovcima, u čemu je pomogla Županija, no krajem ovog mjeseca ili početkom studenoga planirano je potpisivanje ugovora s Hrvatskim vodama o završetku Projekta Valpovo vrijednog 270 milijuna kuna, a koji obuhvaća rješavanje pitanja odvodnje za Općine Petrijevce, Bizovac, Marijance, Košku te Belišće i Valpovo. Nakon potpisivanja ugovora stvorit će se uvjeti da iduće godine počnu radovi, između ostalog i izgradnja pročistača u Petrijevcima, što je središnji objekt za funkcioniranje cijelog sustava odvodnje na području ove četiri općine i dva grada, odnosno za 45.000 stanovnika. 
Župan Anušić naglasio je kako je rješavanje energenata za Osnovnu školu Bratoljuba Klaića u Bizovcu prioritetno jer je postojeći spremnik za loživo ulje postavljen još 1978. godine te postoji stalna opasnost od incidenta. Prema projektu izmjena energenta (ulje za plin) stajala bi 861.000 kuna, što će se pokušati osigurati preko nacionalnih i europskih projekata energetske obnove. – Prema postojećim pravilnicima u projektima energetske obnove traže se uštede od 50 posto, što u ovom slučaju nije moguće. Zato ćemo zatražiti izmjenu pravilnika kako bi se obnova sufinancirala i zbog ekoloških razloga. U svakom slučaju, izmjena spremnika mora se obaviti, a model financiranja osigurat ćemo preko ministarstva i fondova ili preko kapitalnih investicija Osječko-baranjske županije za 2018. godinu – rekao je župan Anušić. 
zupanija2
Na sastanku je rečeno kako je stanje školskih objekata na području Općine Bizovac dosta dobro jer se stalno ulaže u njihovu obnovu. Županije će tako pomoći njihovo daljnje uređivanje, pa tako i uređenje okoliša, izgradnju igrališta i opremanje jaslica u Dječjem vrtiću Maslačak. Pomoći će i uređivanje kinodvorane, no prijedlog rekonstrukcije postojeće Nastavno-sportske dvorane OŠ Bratoljuba Klaića župan je ocijenio nerealnim. Naime, predložena rekonstrukcija prema prvim projekcijama koštala bi 6-7 milijuna kuna, što sigurno nije i konačni iznos, a mještani ne bi dobili primjerenu dvoranu. Stoga je zaključeno da Općina počne pripremati projektnu dokumentaciju za izgradnju nove dvorane, a Županija će pomoći pripremu i realizaciju projekta. 

Pročitajte još