Povjerenstvo o smrtnom stradavanju dragovoljnog ročnika Marka Zalovića

Povjerenstvo o smrtnom stradavanju dragovoljnog ročnika Marka Zalovića

Na vojnom poligonu Gašinci kod Đakova, 14. kolovoza 2013., tijekom obuke 11. naraštaja dragovoljnih ročnika smrtno je stradao 21-godišnji dragovoljni ročnik Marko Zalović.

tn MORH 208x139Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga i zapovjednik Hrvatske kopnene vojske odmah su ustrojili Povjerenstvo o izvanrednom događaju, a nadležno Državno odvjetništvo naložilo je kriminalističkoj vojnoj policiji da provede sve izvide potrebne za utvrđivanje okolnosti koje su dovele do tragičnog događaja.

Obavljeni su svi razgovori s pripadnicima Oružanih snaga koji su na dan tragedije bili uključeni u aktivnosti na Vojnom poligonu “Gašinci” i koji su provodili sve elemente obuke i funkcioniranja vojnika na tom poligonu.  

Iz nalaza Povjerenstva za izvanredni događaj zaključuje se:

1. Iako su bila propisana pravila, elaborati i zapovjedi temeljem kojih se provodi obuka,  došlo je do iznenadnog skretanja tenka M-84 s prometnice, pri čemu je smrtno stradao vojnik na dragovoljnom služenju vojnog roka,  Marko Zalović.
Znači, uzrok nesreće je iznenadno, nekontrolirano skretanje tenka.

 

2. Utvrđeni su i određeni propusti u koordinaciji postrojbi koje su sudjelovale u pripremi i provedbi obuke.

 

3. Detaljnim pregledom utvrđeno je da je tenk bio tehnički ispravan.

 

Temeljem zaključaka o uzroku tragedije dragovoljnog ročnika Marka Zalovića, Vojna policija je protiv vozača tenka D.P. podnijela nadležnom državnom odvjetništvu kaznenu prijavu po članku 215. stavak 3. Kaznenog zakona (dovođenja u opasnosti života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom), a u svezi članka 222. stavak 4. (teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti).

Protiv još dvojice časnika, voditelja obučnog gađanja i njegovog zamjenika, I.T. i A.B., pokrenut je stegovni postupak zbog propusta u provedbi obuke na vojnom poligonu “Gašinci”.

Izvor: http://www.morh.hr

Pročitajte još

This will close in 8 seconds