Posjet učenika osmih razreda OŠ Dore Pejačević Vukovaru

U okviru projekta „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru“ prošle su srijede učenici osmih razreda Osnovne škole Dore Pejačević u pratnji razrednica Ane Tomaić Bernat, Kristine Fedor, Senke Lah i Sandre Tolj Glavaš te učiteljice povijesti Božene Martinović, imali priliku posjetiti grad Vukovar.

Zašto je Vukovar „grad heroj“? Što se događalo u Vukovaru i okolici Vukovara? Koliku žrtvu je Vukovar podnio za slobodu i samostalnost Hrvatske? Samo su neka pitanja na koja su učenici kroz stručno i organizirano vodstvo dobili odgovore.

Na svakoj lokaciji učenike je dočekalo stručno vodstvo i održalo kratko predavanje

Kako navode iz škole posjetili su Memorijalni centar Domovinskog rata gdje su kroz stručno vodstvo izložbenim prostorom i predavanjem saznali sve okolnosti koje su dovele do oružane pobune i samog napada na Vukovar i Hrvatsku, ali su mogli doživjeti mali dio atmosfere u logorima te se upoznati s naoružanjem. Potom su obilazili ostala povijesno važna područja: Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata, Spomen dom Ovčara i samu masovnu grobnicu na Ovčari, Spomen dom na Trpinjskoj cesti, Borovo Commerce i Velepromet.

Na svakoj lokaciji učenike je dočekalo stručno vodstvo i održalo kratko predavanje. Na kraju su posjetili Muzej vučedolske kulture i Gradski muzej Vukovar. Kroz samu terensku nastavu učenici su se upoznali s događajima koji su se dogodili prije 30 godina, prepoznali su strateško i vojno kao i moralno značenje žrtve koju su podnijeli Vukovar, njegovi branitelji i civili. Ono što je najvažnije, razvili su empatiju za stradanja te se složili kako je Vukovar uistinu grad heroj i grad heroja.

Izvor: OŠ Dore Pejačević Našice

Pročitajte još