CLIP Našice i NK Motičina nastavljaju zajednički poduzetnički pothvat

U 2022. godini CLIP Našice i NK Motičina nastavljaju s provedbom zajedničkog EU projekta „Društvenim poduzetništvom do uspjeha na nogometnom terenu“ koji je u ovom kraju prvi takav poduzetničko – sportski projekt. Projekt za cilj ima ojačati ljudske kapacitete NK Motičina za provedbu u sklopu projekta pokrenutog društvenog poduzetništva – izrada i prodaja ogrjevnog drveta.

Ovaj projekt je poveznica između poduzetničke potporne institucije i jedne sportske udruge

To je novi, dodatni model financiranja NK Motičine, odnosno način za iznalaženje dodatnih sredstava potrebnih za djelovanje kluba i osiguravanje što kvalitetnijih sportskih sadržaja za stanovnike općine Donja Motičina. Projekt je od velikog značaja i za CLIP Našice jer je poveznica između poduzetničke potporne institucije i jedne sportske udruge. Prilika je to za CLIP Našice da dobije nova iskustva iz područja društvenog poduzetništva i nova iskustva vezana uz rad sa sportskim udrugama.

Projekt povezuje različite sektore, općinu Donju Motičinu i grad Našice, što je svakako doprinos razvoju civilnoga društva. Kao dodanu vrijednost projekta CLIP Našice je osmislio i on-line edukaciju „Mala škola poduzetništva“ koja se provodila godinu dana kroz 25 lekcija. Cijela edukacija je dostupna na stranici www.clip-nasice.hr.

„U RH se sve više govori o društvenom poduzetništvu, no ne postoji literatura koja bi pomogla udrugama da se odluče i preorijentiraju na društveno poduzetništvo. Upravo zbog toga smo se odlučili na održavanje ove edukacije, kao oblik pomoći i logističke podrške svim udrugama koje razmišljaju o društvenom poduzetništvom. Edukacija je dodana vrijednost ovog projekta i u planu imamo i njezino ukoričenje i nakladu.“ – rekla je Emilija Malovčak, predsjednica CLIP Našice i autorica edukacije.

Na projektu su zaposlene četiri osobe

U 2021. godini je održano 27 predavanja za upravljačku strukturu NK Motičina, održan je nogometni kamp i kamp društvenog poduzetništva namijenjen djeci u školi nogometa NK Motičina, pokrenuta je gospodarska djelatnost – izrada i prodaja ogrjevnog drveta, a prodaja uredno teče, zaposlene su četiri osobe: voditeljica projekta (NK Motičina), dva sjekača na izradi ogrjevnog drveta (NK Motičina) i supervizorica projekta u CLIP Našice.

„Ove godine nas očekuje i novi nogometni kamp te sajam društvenog poduzetništva, čijoj organizaciji se veselimo. Kroz evo malo više godinu dana provedbe projekta stekli smo već velika znanja vezana kako uz provedbu EU projekta, tako i uz korake potrebne da bi jedna udruga djelovala kao društveni poduzetnik.“ – rekao je Matko Stuparić, predsjednik NK Motičina.

Projektom je osmišljena i edukacija i osposobljavanje članova NK Motičina za provedbu EU projekata. U 2021. godini edukaciju je u sklopu radnog mjesta voditeljice projekta pohađala Maja Paljević. Uspješno je savladala sve izazove koji su bili pred njom i doprinijela do sada uspješnoj provedi projekta. U ovoj godini mjesto voditelja projekta preuzima Dino Slivečko, također dugogodišnji član NK Motičina koji će uz supervizoricu projekta voditi projekt i dobiti potrebna znanja za provedbu budućih projekata NK Motičina.

„Proteklu godinu sam kao član NK Motičine prolazio sve faze projekta, a od početka ove godine sam dobio priliku da se educiram i za provedbu ovog projekta i da svojim trudom doprinesem njegovoj uspješnoj provedbi koja će financijski i organizacijski unaprijediti rad NK Motičina.“ – istaknuo je Dino Slivečko, voditelj projekta.

„NK Motičina kao oblik društvenog poduzetništva proizvodi i prodaje drva za ogrjev. Pozivamo sve zainteresirane da drva kupe kod njih i tako podrže rada kluba i aktivnosti koje provode kako bi unaprijedili i uljepšali život u svojoj općini.“ – poručuje Malovčak.

Pročitajte još