Robert je svoj život podredio potrebitima


Robert Kresić u studenome je izabran u Nacionalni odbor za razvoj volonterstva, savjetodavno tijelo Vlade Republike Hrvatske za pitanje volonterstva. I ne samo to, ovaj aktivni Našičanin predsjednik je udruge “Dar dobrote” koja vodi Socijalnu samoposlugu, također predsjednik Mreže socijalnih samoposluga i još dosta toga.

O njegovim uspjesima, vremenu, ali i želji da svoje znanje i vještine podredi lokalnoj zajednici i potrebitima porazgovarali smo s njim, a gdje drugdje nego u prostorima popularno zvane Socke. Njegovo najnovije zaduženje nakon samog izbora dobilo je nastavak, osim što je postao članom savjetodavnog tijela RH, Robert je postao i njegov potpredsjednik.

“Kad sam vidio javni poziv, odlučio sam se kandidirati. Ne zbog udruge “Dar dobrote” iz Našica, nego i zbog Hrvatske mreže socijalnih samoposluga jer sam smatrao da iskustva koja mogu tamo dobiti, nekakav zakonodavni okvir na koji mogu potencijalno utjecati dobro će doći lokalnoj zajednici i udrugama s kojim surađujem.” – rekao je o svojoj odluci Kresić. Za navedeno mjesto kandidirao se u ime humanitarne udruge “Dar dobrote” krajem kolovoza, a na zatvorenoj sjednici 7. studenoga Vlada je donijela odluku da je upravo on jedan od deset odabranih kandidata. Važno je znati da Odbor ima 19 članova, devet članova imenuju ministarstva, a deset članova bira Vlada iz poslanih kandidatura.

“U idućem razdoblju čeka nas dodjela državne nagrade za volontiranje, obilježavanje Svjetskog dana volonterstva te donošenje novog Zakona o volonterstvu. Sadašnji zakon se svakako može nadograditi, a nove odredbe mogu poboljšati položaj volontera u društvu.” – rekao nam je Robert, koji se nada da će svojim idejama uistinu nešto i promijeniti. Kao što je navedeno, predsjednik je i Mreže socijalnih samoposluga, a prema internim dogovorima, ostat će na toj poziciji još jedan mandat jer kaže da “treba vremena za promjenu nekih stvari.”

“Glavni nam je cilj osnovati “Banku hrane” na razini Hrvatske, a u tome smo ravnopravni sugovornici s Ministarstvom poljoprivrede.” – dodaje ponosno Robert, a od istaknutijih ciljeva napominje i registraciju Socijalne samoposluge kao usluge socijalne skrbi pri Zakonu o socijalnoj skrbi, čime bi osigurali trajnu financijsku sigurnost. Na ovaj korak idu čak i ako regulativa bude stroža, a posla više, jer cilj im je prvenstveno financijska stabilnost. “Socijalne samoposluge se bore, kako donacijama tako suradnjom s trgovačkim lancima, pa mi zahvaljujemo našičkom Konzumu. No ne razumijem zašto drugi trgovački lanci sve češće otkazuju suradnju, jer ovim partnerstvom i oni dobivaju.” – iskazao je svoju zabrinutost. U budućnosti se prvo želi zaposliti, ali nada se da ga taj posao neće omesti u daljnjem radu u civilnom sektoru. “Za pet se godina nadam da ću ostati i biti dio naše lokalne zajednice koja brzinom svjetlosti juri k boljem sutra.” – zaključio je svestrani Našičanin.

 

Robert je stalno u pokretu

Uza sve navedeno, on je i član Savjeta mladih Grada Našica, a organizira i Našice pub kviz, koji se nekad održavao češće, kad nije bilo toliko obveza. Puno je tu pripreme i kreiranja pitanja, a vremena malo. Nakon razgovora žurio je u Osijek pa u Vukovar, Viroviticu pa u Zagreb i tako u krug. Uz to, još je i student pete godine Socijalnog rada, a tamo je i demonstrator, pa se nada zaposlenju gdje će također pomagati ljudima. Uz to, sudjelovao je i u radnoj skupini za izradu novog Pravilnika o doniranju hrane, gdje je stekao puno iskustva.

Stric pivo

Pročitajte još