Zimsko računanje vremena – obveza paljenja svjetala na vozilima te pojačan promet

svijetlla3

svijetlla3

U nedjelju, 30. listopada, vraćanjem jednog sata unatrag započinje zimsko računanje vremena.

 

Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano je da u razdoblju zimskog računanja vremena na motornom vozilu za vrijeme vožnje danju moraju imati upaljena dnevna ili kratka svjetla. Također, i vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu.

svijetla1

U slučaju nepoštivanja iznesenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300,00 kuna.

Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Podsjećamo vozače da je od 15. studenog 2015. god. do 15. travnja 2016. god. obvezna zimska oprema na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj. Pod zimskom opremom za vozila najveće dopuštene mase do 3,5 t podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lancima za snijeg (pripravni za postavljanje na pogonske kotače ili na jednu pogonsku osovinu kod vozila s pogonom na sva 4 kotača).

promet nasice 1

Po zakonu o sigurnosti prometa na cestama, zimski uvjeti na cestama su takvi uvjeti kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica.

Kao i prethodnih godina, povodom blagdana Svih svetih i Dušnog dana, očekuje se velika frekvencija prometa u zonama groblja, zbog čega će policijski službenici poduzimati aktivnosti u cilju povećane protočnosti i sigurnosti prometa na prometnicama Osječko – baranjske županije.

U sklopu poduzimanja navedenih aktivnosti, sukladno preventivnom projektu Sigurnost u cestovnom prometu, komponenti Blagdani bez alkohola, provesti će se preventivne aktivnosti nadzora prometa vozača osobnih automobila. Tijekom aktivnosti policijski službenici dijelit će informativni letak „Blagdani bez alkohola“, čija je svrha individualnim pristupom u komunikaciji s građanima ukazati na potrebu odgovornog i savjesnog ponašanja u svim životnim situacijama, a posebice u prometu.

bricks2016

Pročitajte još