U Našicama održan 1. nacionalni skup socijalnih samoposluga – najavljeno osnivanje Hrvatske mreže socijalnih samoposluga

nasionalniskup1

nasionalniskup1

U sklopu 3. humanitarne manifestacije „Mali grad velikog srca“ održan je i 1. nacionalni skup socijalnih samoposluga. U petak navečer, u 18 sati u hotelu Panolija, gradonačelnik Grada Našica Krešimir Žagar svečano je otvorio skup na kojem su sudjelovali predstavnici socijalnih samoposluga iz cijele Hrvatske. Nakon toga, gosti sudionici obišli su našičku Socijalnu samoposlugu, dvorac Pejačević i sam grad, a kasnije su se pridružili aktivnostima manifestacije i koncertu TS „Hrvatski sokol“ na središnjem našičkom trgu.

–> Započela 3. humanitarna manifestacija “Mali grad velikog srca” – Galerija

Sutradan ujutro 3. rujna održana su dva predavanja, jedno na temu “Socijalni rad u neprofitnom sektoru” koje je održala ravnateljica Centra za socijalnu skrb Našice gospođa Mladenka Stražanac, a drugo je održala predsjednica Centra za lokalne inicijative i poduzetništvo gospođa Emilija Malovčak i to na temu “Mogućnosti Europskog socijalnog fonda”. Gosti su bili izrazito zadovoljni predavanjima, a pokrenula se i vrlo konstruktivna rasprava gdje su se mogli čuti komentari i iskustva predstavnika socijalnih samoposluga u njihovim sredinama, a vezano uz navedene teme predavanja.

nasionalniskup3

Poslijepodne je uslijedio okrugli stol na kojem je sudjelovao i gradonačelnik Žagar, a tijekom okruglog stola osnovan je Inicijacijski odbor koji će 17. listopada na Svjetski dan borbe protiv siromaštva u Zagrebu osnovati Hrvatsku mrežu socijalnih samoposluga. U odbor su izabrani Željka Grahovac, ravnateljica GDCK Virovitica ispred Socijalne samoposluge Virovitica, Jelena Gilja, predsjednica udruge Mladi protiv gladi i voditeljica Socijalne samoposluge Vinkovci, Tina Debeljak ispred GDCK Zagreb i voditeljica Socijalne samoposluge Zagreb, Ivana Marasović ispred udruge Kolajna ljubavi i Socijalne samoposluge Imotski te Robert Kresić, predsjednik Humanitarne udruge Dar dobrote i voditelj Socijalne samoposluge Našice, inače organizator i inicijator ovog skupa u Našicama.

nasionalniskup4

Kresić je rekao da ga posebno veseli osnivanje Hrvatske mreže socijalnih samoposluga što je i bio jedan od ciljeva koji si je udruga Dar dobrote zacrtala prilikom organizacije nacionalnog skupa. Istaknuo je da će se Mreža boriti za bolji položaj socijalnih samoposluga u sustavu, posebno onih koje vode male udruge koje su novim zakonom o humanitarnoj pomoći potpuno marginalizirane. Osim toga, bit će moguće provođenje zajedničkih akcija i projekata, a i svakako da će se glas socijalnih samoposluga više čuti kroz jednu ovakvu organizaciju.

nasionalniskup2

Ovaj nacionalni skup i sve aktivnosti vezane uz njega financirao je Grad Našice uz sponzorstvo Našicecementa, ljekarni Sokač-Osmak i Benić-Zorić te Veterinarske stanice Našice. Financijsku potporu pružio je i zbor Cantate ad libitum. Ovom prilikom, iz udruge se zahvaljuju svim sponzorima i svima onima koji su na bilo koji način pomogli da se susret realizira, kao i svima koji su susret medijski popratili.

{gallery width=200 height=133}Slike_tekstovi/2016/9mjesec/6/v1{/gallery}

bricks2016

Pročitajte još