Održana redovna godišnja skupština Vatrogasne zajednice Našice

Jučer je prostorijama Vatrogasnog doma Jelisavac održana redovna godišnja Skupština Vatrogasne zajednice Našice uz nazočnost velikog broja gostiju iz susjednih Vatrogasnih zajednica, te zastupnika DVD-a članica VZ Našice. Skupštini su nazočili gradonačelnik grada Našica Krešimir Kašuba, zamjenik župana Josip Miletić, predsjednik Vatrogasne zajednice Osječko – baranjske županije Zdenko Čarapar, pročelnik Područnog ureda Civilne zaštite Osijek Zvonko Grgec sa suradnikom Tomislavom Ivićem i načelnici susjednih općina te ostali uvaženi gosti.

Prisutni su poslušali Izvješće o radu Vatrogasne zajednice Našice te Financijsko izvješće u 2022. godini kao i Financijski plan u izlaganju zapovjednika Danijela Matkovića, a Samoprocjenu funkcioniranja sustava financijskog upravljanja i Plan rada  za buduće razdoblje iznio je predsjednik VZ Našice Vlatko Gašić. 

Predsjednik Vatrogasne zajednice Vlatko Gašić istaknuo je izuzetan napredak u pogledu organizacije, radu s mladeži, ali i nabavke vatrogasne opreme na području na kojem Zajednica djeluje.

„Na području Vatrogasne zajednice Našice ukupno ima dvadeset društava i JVP. Brojimo puno intervencija koje su iza nas jer smo ovisni o klimatskim uvjetima. Prošle godine imali smo ukupno 98 požarnih intervencija, dok ove godine u ožujku nismo imali većih intervencija. Još uvijek radimo na prevenciji i utjecanju na svijest građana. Tehničkih intervencija imali smo nekoliko i one su u opadanju su jer nije bilo nekih većih elementarnih nepogoda izuzev poplave u Zoljanu i Martinu pred kraj godine, a veliki broj intervencija odlazi na uklanjanje stršljenova. S Gradom i gradonačelnikom Krešimirom Kašubom imamo izvrsnu suradnju i čujemo se gotovo na dnevnoj bazi, a kako je naša oprema skupa oni nam omogućuju nabavku iste i pomažu u skladu s mogućnostima i na tome smo im zahvalni. Ponosni smo na našu djecu i mladež kojih imamo jako puno, njih 400-tinjak, i oni čine velik broj ekipa. Trudimo se animirati ih radom i sudjelovanjem u natjecanjima, a mladež kontinuirano osvajaju medalje i pehare na natjecanjima na vlastiti ponos, ali i na ponos svih nas„– istaknuo je Gašić.

Napredak za boljitak vatrogastva i zaštite od požara na području Grada

Nakon usvojenih Izvješća i Planova VZ Našice, nazočnima se obratio gradonačelnik Krešimir Kašuba, istaknuvši zahvale i čestitke na postignutim rezultatima, te napretku koje ova vatrogasna zajednica postiže za boljitak vatrogastva i zaštite od požara na području Grada. Također, zahvalio se na trudu i zalaganju svih članova DVD-a koji svojim dobrovoljnim radom vode brigu oko provođenja svih zadaća, a posebno na radu s djecom i mladima.

„Vatrogasna zajednica Našice jedna je od najvećih u županiji te čini čak sedam dobrovoljnih vatrogasnih društava, vatrogasnu postrojbu i dva vatrogasna društva pri gospodarstvu. Iscrpno Izvješće prikazalo je da se u prosjeku svaki treći dan odradila intervencija u smislu gašenja vatre, poplava ili tehnička intervencija. Ovim putem sam im zaželio što više humanog posla za kojeg su u službi, a što više natjecateljskog druženja i zajedništva. Nadalje, prepoznati su po druženju i zajedništvu u Našicama. U protekloj godini imali smo priliku vidjeti natjecanje u Vukojevcima koje je bilo jedno od najvećih u Republici Hrvatskoj i gdje je sudjelovao veliki broj djece i mladeži iz Našica i okolice. Zahvalio bih se na trudu i zalaganju svih članova DVD-a koji svojim dobrovoljnim radom vode brigu oko provođenja svih zadaća, a posebno na radu s djecom i mladima. Vatrogasna zajednica u povijesnim razmjerima okuplja istaknute natjecateljske ekipe, ali i kontinuirano rade na animiranju djece i mladih. Grad Našice iznimno cijeni taj dobrovoljni rad s mladima i djecom te im pruža punu podršku. Konkretno, Grad u ovom proteklom razdoblju, ali i ubuduće radi aktivno ne samo na tekućim donacijama i održavanju u zakonskim okvirima, nego i van tih okvira” – istaknuo je gradonačelnik Kašuba te naveo brojna ulaganja koja su u planu uz punu podršku Grada Našica.

Nastavak dobre suradnje

Zamjenik župana OBŽ Josip Miletić istaknuo da Osječko – baranjska županija podupire Vatrogasnu zajednicu Našice kako bi vatrogastvo na tom području bilo na visokom nivou, što naposljetku uvelike osigurava bolje i uspješnije rješavanje nastalih požarnih i tehničkih intervencija.

„Danas smo na skupštini Vatrogasne zajednice Našice čuli pregršt aktivnosti, ali prije svega bih pohvalio rad s najmlađim kadrovima. Brojni su uspjesi na natjecanjima, no svakako treba istaknuti i veliki broj intervencija koje su imali. Pregršt aktivnosti na kojima im čestitam, ali isto tako želim da i u narednom periodu imaju kvalitetnu i dobru suradnju. Važno je istaknuti da Osječko – baranjska županija će i dalje pomagati razvoju dobrovoljnog vatrogastva i s opremanjem prostora kao i nabavu vozila.” – kazao je Josip Miletić te čestitao na radu i poželio sve najbolje u narednom periodu.

Partnersko rješavanje nastalih vanrednih situacija

Nazočnima se obratio Zvonko Grgec u ime Ravnateljstva za Civilnu zaštitu PU Osijek koji je naglasio kvalitetnu suradnju Vatrogasne zajednice Našice u partnerskom rješavanju nastalih vanrednih situacija (potresi, izbjeglička kriza i slično), a posebno u edukaciji djece i mladih te veliku potporu u ispunjavanju svih zadaća koje se pred njih postave. Zaželio je nastavak dobre suradnje te ujedno ispunjenje svih ciljeva.

Sve prisutne pozdravio je i načelnik općine Podgorač Goran Đanić koji se osvrnuo na suradnju i rad VZ Našice te otkrio namjeru osnivanja VZ Podgorač kao krovnu organizaciju tog područja. Okupljene je pozdravio i Zdenko Čarapar u ime Vatrogasne zajednice Osječko – baranjske županije koji je izrazio tugu i negodovanje osnivanjem  još jedne Vatrogasne zajednice te pojasnio da u pogledu organizacije i nabavke vatrogasne opreme jednostavniji je i bolji rad veće zajednice.

Pročitajte još