Nova akcija Živog zida – Obrana obitelji Slavica iz Šibenika (Bilice)

zivizid

Priopćenje neformalne udruge građana Živi zid…

Želim Vas ovim putem obavijestiti o pokušaju deložacije koji će se 15. travnja dogoditi u Bilicama, u režiji bankstera Jadranske banke, a koji će ujutro u 11 sati pokušati oteti dom obitelji Slavica.

Već u ovim trenucima kada Vam ovo pišem, naši aktivisti su se skupili u domu ove obitelji, poučeni prijašnjih iskustvima da u nekim slučajevima interventna policija već u ranim jutarnjim satima blokira prilaze tzv. “predmetnoj nekretnini” kako bi onemogućila prolaz ljudima koji se žele solidarizirati s nesretnim obiteljima.

{youtube}r6IMyF6MI_Q{/youtube}

Aktivisti su došli iz Istre i Kvarnera, Zagreba i okolice, pa čak i Slavonije (naša aktivistica iz Slavonskog Broda, koja je bila dragovoljka Domovinskog rata, a kojoj je pri nasilnoj deložaciji u Pitomači interventna policija oštetila kralježnicu, i od tada hoda uz pomoć štaka, što je javnost nedavno vidjela u prilogu RTL televizije).

Ovim putem Vas pozivamo da dođete na ovaj pokušaj deložacije kako bi hrvatskoj javnosti prenijeli istinu o kojoj se dugo šutjelo, a to je sada već gorući problem masovnih tajnih i nasilnih deložacija naših sugrađana iz njihovih jedinih domova.

O razlozima zbog kojih Živi zid brani obitelji širom Hrvatske od deložacija, te o tome zašto su krediti matematički neotplativi, pa su samim time prijevara neviđenih razmjera, izvijestit će Vas naši aktivisti na licu mjesta. U ovoj poruci Vam samo želim skrenuti pozornost na zastrašujuću činjenicu da je 2006. godine u Hrvatskoj bilo oko 300 ovrha nad nekretninama, a u 2013. godini taj broj je narastao na zapanjujućih oko 6770 ovrha, što je porast od oko 2100%! Ovim problemom pogođeni su svi slojevi društva, a javnost mora znati što se događa, kako bi se kod građana probudila svijest o ovom strašnom problemu, koji država ne želi riješiti.

Živi zid, baš kao i Ustavni sud RH u presudi s kraja ožujka ove godine, tvrdi kako Članak 34. stavak 1. Ustava Republike Hrvatske je smisao sam za sebe, a on kaže “Dom je nepovrediv”. Mi smatramo da dom zaista mora postati nepovrediv, i da se zakoni moraju prilagoditi ovoj ustavnoj odredbi, i bezuvjetno zaštititi jedinu / prvu nekretninu koja ljudima koji u njoj žive predstavlja dom.

Još nekoliko podataka o pokušaju deložacije koji će se dogoditi danas. Nakon što je prva deložacija obitelji Slavica (14.2.) odgođena zbog nedolaska ovrhovoditelja (Jadranske banke), sudski ovršitelj je na licu mjesta odgodio deložaciju za 15.4. u 11 sati.

Adresa je: 113. Šibenske brigade 62. Lokacija se nalazi u maloj ulici s desne strane kada se ide iz Šibenika prema Slapovima Krke. Ta mala ulica se nalazi s desne strane gdje se naziv ulice mijenja iz Ul. kralja Zvonimira u Novo naselje. S desne strane nakon što se prođe Djelo i Pekara Bilice koji se nalaze isto s desne strane ako se ide iz Šibenika.

Obitelj Slavica možete kontaktirati na 095 574 1122, a našeg aktivista Damira Trnačića, koji će biti na licu mjesta, možete dobiti na broj 099 6860 628.

Hrvoje Runtić, aktivist Živog zida, 095 1995 123

Pročitajte još