Održana Izvještajno – izborna skupština Pčelarske udruge Pčela Našice

pcelari1
pcelari1
Pčelarska udruga Pčela Našice održala je redovnu godišnju izvještajno – izbornu skupštinu u rasadniku Gajić u Našicama. Predsjednik Željko Špoljarić u izvješću o radu istaknuo je aktivnosti u 2017., ali i najavio najznačajniji događaj za ovu godinu, puštanje u rad linije za izradu satne osnove, vrijedne 79.000 kuna. Grad Našice je sa 25000 kuna pomogao nabavku, Osječko-baranjska županija sa 30000 kuna, a ostatak Pčelarska udruga.
pcelari2

Predsjednik našičke Pčele Željko Špoljarić, koji je lani izabran za dopredsjednika Županijskog saveza pčelara, rekao je kako je prošla godina bila vrlo dinamična i bilo je puno pola, no pčelari su zadovoljni.

“Godina je bila solidan, odnosno slabija od prosjeka. Vrcali smo repicu, bagrem, lipu, i nešto mali cvjetnog meda, a neki pčelari i nešto suncokreta. U drugoj polovini godini vremenske prilike su bile nepovoljne i sve je to utjecalo na medenje, a duga topla jesen na trošenje za zimu pripremljenih zaliha meda, a što je zahtijevalo dodatnu prihranu pčela ” – rekao je Špoljarić i dodao da su pčelari zadovoljni cijenama, ali ne i prinosima jer su ispod očekivanja. Pčelari su zadovoljni i otkupljivačima koji po dogovoru redovno isplaćuju otkupljene količine meda.

U svom govoru, Špoljarić je između ostalog pohvalio suradnju našičke Pčele sa Osječko-baranjskom županijom i Gradom Našice te iznio plan rada za 2018. godinu. U središtu pozornosti bit će pripreme za izdavanje monografije udruge i obilježavanje 95. godišnjice organiziranog pčelarstva u Našicama. Jedan od važnih zadataka bit će osiguranje prostora za kupljenu opremu za proizvodnju satnih osnova. Osim toga, istaknuo je uključivanje što većeg broja članova u aktivnosti, posjete sajmovima, organizaciju tradicionalnih manifestacija te suradnju s drugim udrugama.

Izvješće o radu povjerenika  pašnog reda Pčelarske udruge Pčela Našice za 2017. godinu podnio je povjerenik Dragan Zlosa

Za novog/starog predsjednika izabran je Željko Špoljarić, a za dopredsjednika Dragan Zlosa. Na skupštini je odlučeno da članarina, kao i prošle godine iznosi 370 kuna.

Pčelarska udruga Pčela broji 103 člana koji se profesionalno ili hobistički bave pčelarenjem, a od tog broja 20 je žena.

Skupštini su nazočili gradonačelnik Grada Našica Josip Miletić, te u ime Osječko – baranjske županije, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Silva Wendling. Pročelnica Wendling i gradonačelnik Miletić pohvalili su rad Udruge te naglasili kako će Grad i Županija i dalje pomagati u skladu sa mogućnostima. Pozvali su pčelare da se prijavljuju na pozive i natječaje Županije i Grada za dodjelom potpora u pčelarstvu.

 

bricks2016

Pročitajte još