Održan državni stručni skup odgojno – obrazovnih djelatnika u RH

Na otoku Visu održan je dvodnevni državni stručni skup odgojno – obrazovnih djelatnika u hrvatskoj mreži Škola za zdravlje ‘Schools for Health in Europe’ (SHE) koji je organiziran u suradnji Agencije za odgoj i obrazovanje i Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo.

Domaćin skupa bila je SŠ Antun Matijašević Karamaneo na čelu s ravnateljem Domagojem Pšeničnjak, prof. koji se obratio sudionicima u uvodnom dijelu skupa.

Uz njega sudionicima su se obratili Ivo Radica, gradonačelnik grada Visa, dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, prim. dr. sc. Dijana Mayer, u ime ravnatelja HZJZ-a, Momir Karin, ravnatelj Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja Ministarstva znanosti i obrazovanja i dr. Ivana Portolan Pajić u ime ministra zdravstva Vilija Beroša.

Dr.sc. Iva Pejnović Franelić, službenica za vezu, ureda Svjetske zdravstvene organizacije, govorila je o zdravlju školske djece i mladih. O ulozi školske medicine i zavodima za javno zdravstvo u očuvanju zdravlja u odgojno – obrazovnim ustanovama govorila je doc. Dr.sc. Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo splitsko-dalmatinske županije.

O važnoj ulozi i povijesnom pregledu Mreža škole koje promiču zdravlje, te o osnovnim pokazateljima zdravlja djece na temelju HBSC istraživanja govorila je prim. Dr.sc. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a, nacionalna koordinatorica HBSC istraživanja i Mreže SHE.

Skup je izveden hibridno te da je većina sudionika imala priliku skup pratiti online.

O zanimljivostima iz područja zdravstva, ali i odgoja i obrazovanja, sudionici su imali prilike slušati i raditi na ostvarivanju projektnih zadataka tijekom oba dana stručnoga usavršavanja. Izlagačice iz dosadašnjih SHE škola izvješćivale su o provedenim aktivnostima tijekom protekle školske godine.

Za doprinos SHE školama dodijeljena su priznanja, a novoizabranih 18 odgojno – obrazovnih ustanova je tijekom skupa dobilo potrebne informacije o početku rada za stjecanje statusa SHE škola školske godine 2022/23.

Pročitajte još