Obilježena 32. obljetnica osnutka Specijalne jedinice policije “ORAO” Orahovica – Našice

Polaganjem vijenaca te paljenjem svijeća poginulim i smrtno stradalim pripadnicima Udruge specijalne policije iz Domovinskoga rata “ORAO” Orahovica – Našice, jučer (25. ožujka 2023. godine) obilježena je 32. obljetnica osnutka ove postrojbe. Svečanosti je nazočilo vodstvo udruge na čelu s predsjednikom Davorom Solićem, izaslanstva Ministarstva hrvatskih branitelja, MUP-a i policijskih uprava, Osječko – baranjske i Virovitičko – podravske županije, Općine Đurđenovac i braniteljskih udruga. Hrvatskim braniteljima i članovima udruge, pridružio se i ratni zapovjednik specijalne policije RH general – pukovnik Mladen Markač te drugi uzvanici.

Ovom prigodom predsjednik Solić je istaknuo važnost ovakvih obilježavanja kao i ulogu koju je ova postrojba imala u Domovinskom ratu. „Danas obilježavamo 32. rođendan naše Udruge i, na žalost, svjedoci smo iz dana u dan kako je naših suboraca i drugih branitelja sve manje i manje. Mi se trudimo svojim aktivnostima im pomoći, pa tako radimo niz projekata u suradnji s Ministarstvom branitelja koji pridonose podizanju kvalitete života naših članova i njihovih obitelji.”

Osječko – baranjska županija i dalje stoji na raspolaganju svim udrugama proizašlim iz Domovinskog rata

Nakon odavanja počasti obilježavanje je nastavljeno svečanom akademijom u Domu kulture Đurđenovac gdje se, nakon iznošenja Izvješća o radu Udruge u 2022. godini i Planu rada za 2023. godinu predsjednika Davora Solića, nazočnima obratio načelnik općine Đurđenovac Hrvoje Topalović koji je naglasio kako mu je iznimna čast i obaveza pomagati braniteljskim Udrugama, a pogotovo Udruzi Specijalne policije iz Domovinskog rata ”ORAO” Orahovica – Našice.

Josip Miletić, zamjenik župana Osječko – baranjske županije Ivana Anušića, pozdravio je sve prisutne te se s nekoliko riječi obratio nazočnima. „32. obljetnica Udruge „ORAO” Orahovica – Našice je prilika da se zahvalimo svima onima koji su pokazali ljubav prema domovini onda kada je bilo to najpotrebnije, kada je trebalo imati snage stati i boriti se protiv nadmoćnijeg neprijatelja. I danas je važno naglasiti kako su članovi udruge i dalje aktivni i da pokazuju pijetet prema svim onim žrtvama Domovinskog rata, ali i svojim kolegama suborcima te daju poruku da se neke stvari nikada ne smiju zaboraviti. Ovim im putem čestitam na vrijednom radu i želim im puno uspjeha u nastavku aktivnosti.” – izjavio je dožupan Miletić zaključivši kako Osječko – baranjska županija i dalje stoji na raspolaganju svim udrugama proizašlim iz Domovinskog rata.

Također, jedan od uzvanika bio je i načelnik PU osječko – baranjske Ladislav Bece koji je u svom obraćanju istaknuo kako je ova jedinica dala nemjerljiv doprinos u obrani naše domovine. „Danas obilježavamo 32 godine od osnutka specijalne jedinice policije „ORAO” Orahovica – Našice, a oni se najelitnije snage koje policija ima. Posebno moramo naglasiti onih pet ratnih godina gdje su oni bili na svim ratištima diljem Hrvatske i sudjelovali u svim oslobodilačkim akcijama. To su policajci i specijalci koji su spremni za sve zadaće koje se pred njih postave.” – rekao je, između ostalog načelnik Bece.

Galeriju fotografija možete vidjeti na ovoj poveznici.

Pročitajte još