Vinskom cestom, ali ne s više od 0,5 ‰

Svake godine, tradicionalno, 22. siječnja obilježio se Dan svetog Vinka – Vincekovo, povodom kojega veći broj građana je obišao vinske podrume te takozvane „Vinske ceste i vinograde“. Blagdan se posebno obilježavao na područjima Erdutskog, Baranjskog, Feričanačkog i Đakovačkog vinogorja.

U utorak, 21. siječnja i srijedu, 22. siječnja, policijski službenici Postaje prometne policije Osijek proveli su preventivnu akciju „Vinskom cestom, ali ne s više od 0,5 ‰“. Policijski službenici uručivali su edukativne letke i razgovorom građane upozoravali na poštivanje prometnih propisa, u svrhu postizanja povoljnog stanja sigurnosti na cestama.

Tijekom 21. i 22. siječnja na postajnom području Postaje prometne policije Osijek dogodile su se četiri prometne nesreće s materijalnom štetom i nije bilo evidentiranih prometnih nesreća u kojima su sudionici bili pod utjecajem alkohola. Pod utjecajem alkohola vozaču se bitno smanjuje percepcija, praćenje stanja na cesti, praćenje drugih sudionika u prometu i iznenadnih situacija, što dovodi do kašnjenja u reakcijama vozača, odnosno do produljene reakcije vozača na novonastale okolnosti na cesti te potom vrlo lako dolazi do prometnih nesreća.

Vozač pod utjecajem alkohola vrlo brzo prestaje biti svjestan svojih sposobnosti, relativizira opasnost i precjenjuje svoje vozačke sposobnosti. Takav vozač postaje neoprezan i sklon ignoriranju prometnih propisa. Prilikom vožnje pod utjecajem alkohola rizik od nastanka nesreće raste progresivno, gotovo eksponencijalno.

Foto: ustupljene fotografije

Pročitajte još