Ne pobjeđuje najbrži, nego najizdržljiviji trkač – na Lapovcu krenula 4. Nexe Croatia Backyard Ultra

Jučer je na Lapovcu krenula utrka Nexe Croatia Backyard Ultra, 4. po redu. To je izrazito teška utrka u kojoj ne pobjeđuje najbrži, nego najizdržljiviji trkač. Organizacija URT „NEXE Team”-a Našice privukla je 150 sudionika kao i pripadnike Hrvatske vojske, a utrrka je krenula u 18 sati nakon uvodnih riječi predsjednika našičke Udruge rekreativnog trčanja Tomislava Galla.

„Moram priznati, ovo je bio vrlo velik organizacijski zalogaj – ovo je ogroman događaj, veliki je ovo izazov za bilo koji organizacijski tim. Vidim da su natjecatelji zadovoljni i potrudili smo se omogućiti im sve kako bi se osjećali ugodno. Vremenski uvjeti su jako loši – vrućina, sparina, južina, ali nadamo se da će biti postavljen novi hrvatski rekord i da će trkači trčati preko 40 sati. Branitelj naslova je ovdje, kao i pobjednica prve utrke. Očekuje nas dugi i teški dani, bit će suza, ali na kraju ćemo biti ponosni. Moram svakako istaknuti dobru suradnju s MORH-om koji su se priključili i ovom projektu. Imaju jako dobre trkače koje poznajem iz drugih natjecanja, tako da nisu bezazleni i mislim da mogu ostvariti dobar rezultat. Prvi Grom je i ove godine na Ultri, predsjednik Rukometnog kluba NEXE Josip Ergović, naš sponzor, koji planira otrčati dobru utrku.” – izjavio je predsjednik Gall.

Lapovac kao bitan dio turističke priče

Natjecatelje su pozdravili i Dubravko Ižaković, tajnik Sportske zajednice Osječko – baranjske županije, predsjednik Športske zajednice Grada Našica Nikola Antolović te direktorica Turističke zajednice Grada Našice Ines Resler koja je izjavila kako je Nexe Croatia Backyard Ultra od velike važnosti za promociju Grada Našica najavivši daljnju podršku. Također, gradonačelnik Krešimir Kašuba je izrazio zadovoljstvo što se ovakva utrka održava na Lapovcu pritom čestitavši našičkoj Udruzi rekreativnog trčanja na organizaciji.

„Možemo bez problema reći kako je da je Nexe Croatia Backyard Ultra prepoznatljiva utrka u razmjerima Hrvatske, ali i šire. Četvrta godina, 150 sudionika iz osam zemalja sudjeluje ove godine. Bila mi je čast pozdraviti sve sudionike, zaželjeti im sreću i uspjeh u utrci, da izdrže što više i što duže. Ujedno sam im predstavio naš grad kao jedan od najljepših malih gradova u Republici Hrvatskoj.” – izjavio je gradonačelnik zaključivši kako je Lapovac predstavlja veliki potencijal, to jest prirodni resurs kojim se Našice ponosi i koji predstavlja značajni segment turističke priče.

I na kraju treba svakako napomenuti kako je specifičnost ove vrste natjecanja u tome što svi natjecatelji moraju uzastopno pretrčati udaljenost od 6706 metara za manje od jednog sata. Kad se završi svaki krug preostalo vrijeme, ako ga je ostalo, unutar sata obično se koristi za oporavak za utrku koja slijedi idući sat. Utrka je eliminacijskog tipa sve dok posljednji natjecatelj ne ostane na stazi. Ujedno je Turistička zajednica Grada Našice prepoznale ovu utrku u sklopu projekta i promocije outdoor turizma u koju su uključeni i Biciklistički klub Našice te ŠUD “Šaran” Našice. A galeriju fotografija možete pronaći na ovoj poveznici.

Pročitajte još