Našički učenici dio ERASMUS+ projekta

Našički profesori i učenici još jednim uspješno provedenim projektom postaju već iskusni i dugogodišnji korisnici programa Erasmus+. Ističu da kroz projekte žele unaprijediti kvalitetu obrazovanja u samoj ustanovi, povezati školu s nacionalnim i internacionalnim partnerima iz obrazovnog područja i realnog sektora te doprinijeti tome da učenici nakon školovanja budu što konkurentniji na tržištu rada.

Nedavno su se učenici slastičarskog, kuharskog i elektro smjera vratili s prakse u zemljama partnera portugalske organizacija Bragamob i talijanska organizacija Euroform, dok učenici poljoprivrednog usmjerenja i dio elektro svoju će dvotjednu praksu odraditi u zemljama partnera slovenske strukovne škole Školski centar Celje i češke organizacije Edumob.

Projekt financira Europska unija, a sredstva je odobrila Agencija za mobilnost i programe EU i to u iznosu većem od 90 tisuća eura kojima su pokrivena putovanja 34 učenika drugih, trećih i četvrtih razreda spomenutih struka te troškovi organizacijskog tima kojeg čine profesori Barbara Bošnjak, Josip Brkić, Goran Knežević, Sanja Kurucić uz potporu ravnatelja Željka Filjka.

Iako ovogodišnji projekt još nije završio prijava za sljedeći je već poslana, kako kažu profesori svaki puta ga nadograđuju pa se nadaju da će u ovom sljedećem moći osigurati sredstva i za usavršavanje većeg broja profesora iz škole. Dobar primjer produktivnosti i dobrih rezultata ovog projekta prihvatili su i profesori općih smjerova pa su i oni krenuli u pisanje vlastitog projekta, naravno uz pomoć sad već iskusnih profesora strukovnih zanimanja.

„Ovo nam je treći takav projekt, započeli smo 2015. godine s odlaskom 25 učenika, koji su se školovali za zanimanje elektro – tehničar, frizer, kuhar, konobar, automehatroničari i instalater, u Irsku gdje su stekli dodatna znanja i vratili se izrazito zadovoljni, pa smo se odlučili ponovno aplicirati. Prošle godine učenici su išli u Španjolsku i Portugal i to iz smjerova kuhar i elektro – tehničar. Svakako planiramo nastaviti ovu praksu pa smo prijave poslali u veljači ove godine, a rezultati dolaze u svibnju.” – rekla je profesorica Sanja Kurucić.

„Za naše učenike, iz ove sredine odlazak u ovako velike gradove iznimno iskustvo na više razina, uz to sve im je financijski pokriveno, a dobiju dodatni džeparac.” – rekao je Goran Knežević koji se složio s kolegicom da djeca s prakse dolaze otvorenija i puna samopouzdanja jer ipak tamo uče i neke životne stvari, ali i razvijaju socijalne vještine. Priznaju također da na njima kao učiteljima nije laka zadaća, naravno da su zabrinuti, ali do sada nisu imali nikakav problem s učenicima, iako uvijek postoji oprez. Velik je broj već sada prošao kroz mobilnost, no dug je put do izbora pogodnog kandidata, tako nakon što se projekt odobri raspisuju javni natječaj, a kriteriji se tiču dobrog vladanja, općeg uspjeha, ocjena iz stručne prakse, preporuka učitelja stručne prakse, ocjene iz engleskog, a uz to pišu motivacijsko pismo. Kako su već skupili dovoljno iskustva odlučili su u kriterije uvrstiti i intervju na engleskom jeziku kako bi dodatno provjerili znanje, ali i potaknuli učenike na učenje stranog jezika.

Veliku potporu ovom, ali i drugim projektima u školi daje i ravnatelj Željko Filjak koji je također kao pratnja putovao s učenicima.

„Omogućujemo učenicima praktičnu nastavu u gospodarstvima koja su razvijenija nego što je naše, ali i kako bi mogli vidjeti koja su to znanja i vještine koje se traže. Nadam se da će učenici kroz ova iskustva steći znanja za razvitak našeg domaćeg gospodarstva. Kao vrhunac rada je dobitak preporuke poslodavca za zapošljavanje koja je vani vrlo važna. Također bilježe im se ECVET bodovi za znanja i vještine koje ste stekli u bilo kojoj zemlji članici EU. Zadovoljan sam što je ova praksa ujedno postala i tradicija, jer se u školi provodi već treću godinu za redom. Čestitam svim nastavnicima i učenicima na pokazanom trudu i želji za sudjelovanjem i novim znanjima i vještinama.” – rekao je Željko Filjak ravnatelj škole.

Najviše dojmova ipak su imali sam učenici koji ističu da im je na praksi bilo odlično, da su poslodavci za razliku od naših puno opušteniji te im daju više prostora i vremena za rad. Zadovoljni su cijelom organizacijom koja je osim posla uključivala i obilazak susjednih gradova, kulturnih znamenitosti, ali i upoznavanja s lokalnom kulturom. Njihovom odlasku u školi su prethodile psihološke i kulturološke pripreme za život u stranoj zemlji. Kuhari su najviše primijetili razlika u radu ovdje i u Portugalu, jer pripremali su uglavnom ribu, sol nisu koristili kao niti vegetu, a sve su obogaćivali maslinovim uljem. Kako su ostali u dobrim odnosima s poslodavcima ne isključuju ponovni odlazak, no smatraju da će ponajprije stečena znanja prenijeti na svoje kolege.

Pročitajte još