Našice – Zašto biti nogometni sudac?

suci9_1_1a

Sudac – nogometaš i sportaš ili …

Zaključen je jesenski dio nogometne sezone liga NS Našica, 2.ŽNL Našice, Liga NS Našice i Lige mladeži. Croatia iz Velimirovca pokazala je najbolju formu i rezultatsku konstantu među županijskim drugoligašima okitivši se naslovom jesenskog prvaka. Od momčadi iz Lige NS-a maksimalan učinak ostvarili su nogometaši Poganovaca. Zastori su spušteni, a predstave se nastavljaju u proljeće, u drugoj polovici ožujka 2012.

Iz sudačke perspektive spomenuta protekla polusezona 2011./2012. može se ocijeniti kao jedna od najuspješnijih posljednjih godina gledajući s aspekta službenih izvješća i reakcije klubova. Nije zabilježena ozbiljnija primjedba i niti jedan službeni prigovor klubova na suđenje. Usprkos toj činjenici napredak sudaca i sudačke organizacije je vidljiv, ali nedovoljno je vremena prošlo za dublju analizu kao i konkretniju ocjenu u kojem smjeru će se nastaviti sportska politika same sudačke organizacije kao neotuđivog dijela Nogometnog Središta Našice. Mnogo ovisi o reakciji mjerodavnih po tom pitanju kao i poštivanja pravila struke u onim segmentima za koje je nadležna Komisija Nogometnih Sudaca.

Naravno da je to samo naša općenita procjena stanja u lokalnom nogometu po pitanju uloge sudaca koju imaju u nogometu. Nimalo lak i super nezahvalan zadatak postavlja se pred nas svakim slijedećom kolom. Pitanje je samo koliko smo mi sami dovoljno čvrsti da posložimo svoje vlastite redove i sportsku politiku kojom ćemo unapređivati sebe i nogomet u cjelini.

Lanac je jak onoliko koliko je njegova najslabija karika. Ova izlizana fraza može se primijeniti u problematici koja trenutno uvelike zaokuplja nogometni puk i sve subjekte u njemu, poglavito nogometne suce. Odnosi se naravno na lokalnu razinu, iako nije daleko od istine ni u nacionalnim okvirima. Godinama je uvriježena teza, koja se uzgred rečeno uzima zdravo za gotovo, kako su suci nepobitno sastavni dio nogometa ali i njegov tumor. Nužno zlo bez kojeg se, nažalost, ne može igrati službena utakmica ili kako to neki vole definirati:  nogomet je igra koja se igra samo i isključivo zbog sudaca.

suci9_1_2aNitko od dežurnih ili profesionaliziranih kritičara nije, naravno, nikad sudio odnosno bavio se poslom o kojem sve zna. Posao za koji su kompetentniji nego netko tko se s time suočava svaki vikend. Posao za koji se redovito priprema minimalno dva puta godišnje i prolazi testiranja i trčanja fizičkih normi. Najzad, barem dva puta minimalno pročitaju Pravila nogometne igre. Žalosna je činjenica da su najglasniji ustvari oni koji najmanje ili ništa ne znaju o igri za koju su uvjereni da je razumiju. Festivali uvreda, prijetnji, optužbi, kleveta od strane pojedinaca, klubova, igrača i ostalih dovoljan je razlog da se mnogi ne žele baviti suđenjem. Nakon etiketiranja sudaca kao takvih, inzistira se na sportskoj nekorektnosti, neukusu, pretjerivanju, crnom humoru, bizarluku, groteski, parodiji, nadrealizmu i drugim popratnim formama i oblicima, a sve s ciljem literarnog masiranja i masakriranja sportskog-sudačkog establišmenta. Upravo je, naime, ova privilegirana grupacija najzaslužnija za nastanak naše najnovije samokritike, jer ih, za razliku od drugih klasa, krase dvije specifične odlike: enormna količina neobjektivnosti koju drže u sebi i enormna količina gluposti koja proizlazi iz zloupotrebe na samoj utakmici. A samokritika se sastoji u tome što mi sami nemamo jedinstvo i jasan stav što i kako želimo te kakav tretman u društvu i sportu. To ovisi o nama samima ali potezi pojedinaca ili grupice ne može obilježiti cijelu organizaciju.

Postavlja se pitanje zar smo toliko nejedinstveni i slabi da se odupremo tim i takvim napadajima izvana, ali i iznutra? Svjesni činjenice da nitko nije savršen i da u svakom žitu ima kukolja, potrebna je volja da se stvari pokrenu prema naprijed i da se uvedu potrebni vapeći kriteriji za uspješnu selekciju kadrova. Strpljenje koje mnogi nemaju.

 

U slučaju našeg lokalnog nogometa, naše sudačke organizacije, situacija poprima epidemijske razmjere. Štoviše, virus je metastazirao do te razine, da se korektnosti na javnoj sceni broje na prste jedne ruke. Ključno pitanje glasi: kako suzbiti pošast? Evo i odgovora: nikako! No, to ne znači da se čovjek ne može ismijavati. Štoviše, to se čovjeku nameće kao jedino preostalo rješenje, ako čovjek kao takav ima perverznu navadu trošenja dragocjenog vremena na trvljenje s vladajućom strukturom (uz popratni neobuzdani cerek), i sa svim onim što ju krasi kao ovakvu. Između ostalog, mislimo na „dvospolnu“ narav pojedinih uglednika, njihovo neposustalo licemjerje, dezodorirani primitivizam kojim se nerijetko špricaju, laž kao opće mjerilo javnog djelovanja, budalaste stereotipe koje upražnjavaju i druge slične oblike autentičnog moralnog i inog posrnuća. Jer razvidno nekome smeta red, rad i disciplina.
Na koncu, radi se i o skromnom doprinosu uspostavljanju uravnilovke na komunikacijskoj relaciji sudac – igrač, sudac – sudac, s obzirom da su ovi potonji zakinuti zadovoljstva da jednakom mjerom uzvrate ovim prvima, jer im ovi prvi – zahvaljujući monopolu koji imaju nad PNI – pasionirano i nekažnjeno vrijeđaju inteligenciju posredstvom omasovljenih previranja.

 

Drugim riječima: svaka njihova sumanuta akcija povremeno zahtijeva i adekvatno poremećenu reakciju.

Ponekad je higijenski najučinkovitije tutnuti neiskrivljeno zrcalo pred neumiveno lice nositelja destruktivne rabote iskrivljujući i ono malo što je postignuto u trulom sustavu koji je zakazao i mrtav je sezonama. U tim i takvim uvjetima nije čudo da se drugi nabacuju blatom na nas, jer glavno pitanje glasi: kako nas spasiti od nas samih?

Stvar se, da otklonimo ironiju, već odavno uvriježila kao nešto učestalo i normalno, do te razine da samo krupniji cinici mogu ovakve pojave nazivati sporadičnim incidentima. Radi se, ponajprije, o kulturološkom faktu, jednom od sastavnih dijelova sportske kulture u Hrvatskoj, nečemu što se podrazumijeva da će čovjek čuti ako iz nekog sumanutog razloga odluči otići na stadion popratiti igru lokalne selekcije. Taj čovjek zna dvije stvari: da će na početku utakmice na igralištu svakako moći izbrojati 22 igrača, te da će ubrzo poslije, ovisno o tome kako galvanizirani momci stoje na terenu, u zraku moći osjetiti kiseli vonj mržnje prema drugoj momčadi, a neizostavno prema sucu/ima.

Jedina stvar koja se iz utakmice u utakmicu mijenja jest intenzitet verbalne netrpeljivosti i sirove agresije, što ovisi o tome koliko je i kako pozicioniran protivnik kojemu se naši loptački heroji trenutačno suprotstavljaju i ukoliko ste se usudili potpunije primjenjivati PNI.

Stadioni su, to je evidentno, u našičkom nogometnom bazenu postali neka vrst posljednjeg bastiona najsirovijeg primitivizma i šovinizma, gdje uz velike količine lokalpatriotskih izljeva  i hladnog piva stanuje najprimitivniji ideološki jezik. Isti onaj koji se, u nešto rafiniranijem obliku, do prije nekoliko dana obilno konzumirao našim terenima. Stadioni se, dakle, mogu gledati i kao jedini preostali inkubatori pučkog antagonizma, tradicije koju su epoha sportske korektnosti i hvalospjevi proizašli iz usta navodnih sportaša i sportskih radnika izgnali iz većine sportskih klubova, institucija i javnog govora, dovodeći je na prag izumiranja.

suci9_1_3aNogomet je u hrvatskim prilikama dosta sličan političkom zanatu, budući da protagonisti obaju ovih djelatnosti dosta ovise o tome koliko su vješti u potpirivanju masovne euforije i ostalih iracionalnih čuvstava kod puka. Zato većina njih nikada neće eksplicitno osuditi ovakva divljanja, jer bi to zasigurno dovelo do kontraefekta. Štoviše, koristeći mantru o „omanjem incidentu“, oni će – bilo političari ili nogometni funkcioneri – nerijetko nastojati i umanjiti intenzitet realnog sumraka, pa se taj njihov „omanji incident“ može okvalificirati kao ništa drugo doli vulgarni eufemizam za aktivno suučesništvo u ordinarnoj svinjariji. Jedni će, dakle, držati začepljenu gubicu i brojati mrtve poslije svakog besmislenog ideološkog obračuna, a drugi neće donositi dovoljno rigorozne zakone da se dovede u pitanje opstanak tradicije.

Nikad nećemo pouzdano znati, ali budući da su nas „prosvjednici“ ostavili u nezahvalnoj poziciji da se bakćemo sa činjeničnim mrakom kojeg su isporučili, ne preostaje nam ništa nego baciti se na nagađanja, koja bi mogla biti jednako iskrivljena i podla. Potrebno je dakle ovaj vapaj, upućen samo „odabranima“, pokušati dovesti u primjereni kontekst.

Primijenimo li ovu tezu na nas same, naš je najveći grijeh u tome što smo se usudili prčkati po Našoj Istini, dok su svi drugi, ili barem većina njih, držali začepljen nos i uživali u komforu te iste istinoljubljivosti. U slučaju većine njih, radilo se o klasičnom okretanju glave i nečinjenju, dok je, s druge strane, aktivistički raspoloženi dio mravljom marljivošću učinio isti takav korak naprijed.

Nadam se da će oni koji se prepoznaju u ovome smoći snage i priznati svoje slabosti. Da je elementarne stvari potrebno savladati kako bi mogli napredovati ili barem debatirati o onome za što smatrate da ste kompetentni. Da će se barem raspitati koliko uopće ima Pravila nogometne igre! I da je sudac samo sudionik u igri koji donosi nepristrane odluke. Ako tome nije tako ili postoje anomalije, a postoje, na pojedinim mečevima onda treba postaviti pitanje; zašto?

Glavno pitanje glasi: Zašto uopće biti i postati nogometni sudac? Iz znatiželje, valjalo bi eksperimentirati barem jedno kolo i odigrati utakmicu bez sudaca. Bilo bi sjajno vidjeti kako bi to završilo. I konačno bi dobili odgovor na još jedno krucijalno pitanje: jesu li suci uopće potrebni u sportu?

(Tekst: Igor Tonković)

Pročitajte još