Nakon vodovoda općina Đurđenovac gradi sustav odvodnje

zup1
zup1
Općina Đurđenovac, s gotovo 7.000 stanovnika, 14 naselja i površinom od 121 četvornih kilometara, jedna je od najvećih u Osječko – baranjskoj županiji i među 20 najvećih u Hrvatskoj. Svoju povijest od 1873. godine ispisuje uz drvnu industriju oličenu u tvrtki DIK Đurđenovac, koji je 2001. godine izbrisan iz sudskog registra. Gotovo 3.000 radnika tada je ostalo bez posla te ga tražilo u tvrtkama koje su nastale na ostacima bivšeg kombinata i u drugim tvrtkama. Od tada se piše drugačija povijest Đurđenovca. Danas (23. studenoga 2017. godine) Općinu Đurđenovac je posjetio župan Ivan Anušić, a načelnik Hrvoje Topalović, njegova zamjenica dr. Dragica Pavlić i njihovi suradnici informirali su ga o aktualnim i zajedničkim projektima. 
zup2
Najznačajniji projekt svakako je izgradnja vodovodne mreže za svih 14 naselja te voodocrpilišta u Đurđenovcu, projekt ukupne vrijednosti 21 milijun kuna, što je 80 posto osigurano iz europskih fondova, 10 posto iz sredstava Hrvatskih voda, a ostatak je pripao Općini. Ove iduće godine potrebno je uplatiti još 180.000 kuna za izvršene radove, pa načelnik Topalović očekuje pomoć Županije. U tijeku je i izgradnje upravne zgrade vodovodnog sustava u vrijednosti 1,2 milijun kuna, a time bi se u cijelosti završilo sustav vodoopskrbe. 
– Općina Đurđenovac je puno napravila po pitanju vodoopskrbe. Sada kreće u izgradnju sustava odvodnje koji će se razvijati u osam faza, a za dio već postoje građevinske dozvole. Županija će se uključiti i u ove projekte, osobito u pripremu projektne dokumentacije, pa razgovaramo o konkretnim iznosima za te zaista sveobuhvatne projekte, koji dakako zahtijevaju puno financijskih sredstava – kaže župan Anušić. Dodaje kako će Županija pomoći i manje projekte poput izgradnje i opremanja dječjih igrališta, izgradnje nerazvrstanih cesta, pločnika, kuća oproštaja i drugih projekata koji život na selu čine lakšima. 
Župan je posebno naglasio da je pripremljen projekt energetske obnove Osnovne škole Đurđenovac za koji je Županija raspisala natječaj, a vrijednost projekta je 7 milijuna kuna. Županija će osigurati gotovo 3,5 milijuna kuna i to je trenutno najveći projekt u komu sudjeluje u Općini Đurđenovac. 
zup3
Načelnik Topalović ističe kako troškovi izrade projektne dokumentacije za odvodnju iznose 3,3 milijuna kuna, a ukupna investicija od 100 milijuna kuna planira se financirati iz sredstava fondova Europske unije, nacionalnih fondova i manjim dijelom iz općinskog i županijskog proračuna. Kako je riječ o velikim novčanim iznosima načelnik i župan su dogovorili da se projekte razvrsta po prioritetima te tako i realizira. 
Na sastanku se upozorilo i na probleme koje imaju drvoprerađivačke tvrtke iz Đurđenovca u vezi osiguranja sirovine, pa je župan ponovio kako će se o njegovom prijedlogu izmjena zakona razgovarati i na sjednici Vlade 1. prosinca u Osijeku. Vjeruje da će se naći rješenje kojim bi se veći dio drvne mase, visokokvalitetnog hrasta, zadržao na području Slavonije i Baranje, a time bi se omogućilo novo zapošljavanje više tisuća radnika u drvnoj industriji. 
Vatrogastvo je naglašeno kao poseban problem ove općine. Naime, na tom području djeluje osam dobrovoljnih vatrogasnih društava. Najteže je u Đurđenovcu gdje je nakon propasti DIK-a i mjesno vatrogasno društvo ostalo bez svojih prostora, pa je čak došlo do njegova gašenja i osnivanja novog društva, dakako opet bez primjerenog objekta. Župan je predložio da se rješenje traži od Hrvatskih šuma koje mogu donirati zgradu bivše Šumarije ili neka se priprema gradnja novog doma. Isto tako potrebno je nabaviti kvalitetnije navalno vozilo za DVD Šaptinovci koje je kadrovski odlično ekipirano, nositelj je vatrogasnih obveza za cijelu općini, ali ima neispravno vozilo i zastarjelu opremu. Županija će nastojati i tu pomoći, bilo osiguranjem donacije ili financijskom potporom. 

bricks2016

Pročitajte još