Našički pčelari održali tradicionalno ocjenjivanje meda

 

Danas se održalo tradicionalno ocjenjivanje meda članova Pčelarske udruge “Pčela” Našice, sada već 14. po redu. Njegovo ocjenjivanje proveli su članovi komisije, na čelu s dr. Zlatkom Puškadijom i asistentima, Mile Ćupurdija, Damir Sitaš i Dalibor Mihaljević. Podršku našičkim pčelarima dao je i gradonačelnik Krešimir Kašuba.

Cvjetanje bagrema je bilo iznadprosječno

Danas su ocijenjena 44 uzorka, a sve prema kriterijima koji uključuju udio vlage u medu, čistoću, boju, miris, okus i kvalitetu proizvedenog meda. Cilj ocjenjivanja meda je promicanje pčelarskih proizvoda te poticanje na proizvodnju i korištenje istih. Nakon provedenog ocjenjivanja obratio nam se predsjednik komisije dr. Zlatko Puškadija koji, svojim znanjem i iskustvom vezanim za pčelarenje, unaprjeđuje kvalitetu meda našičkih pčelara.

„Danas imamo već 14. tradicionalno ocjenjivanje meda koje preslikava cijelu prošlu godinu, a ona je počela za pčelare jako dobro. Cvjetanje bagrema je bilo iznadprosječno, tako da imamo i najveći broj uzoraka upravo od njega. Ovu godinu karakterizira izuzetno niska vlaga što pogoduje kvaliteti završnog proizvoda. Moram naglasiti kako su našički pčelari puno napredovali u smislu kvalitete prezentacije vlastitih proizvoda te kvalitete meda gledajući njegovu čistoću i kristalizaciju. Također, pčelari su puno su napredovali u kakvoći, odnosno kako bi med koji dođe na stol bio što čišći. Našički pčelari su kroz ovih desetak godina, koliko ih mi pratimo, napredovali u svakom pogledu, odnosno razvili su se u tehnološkom smislu obrade i prerade te dorade meda za tržište.” – izjavio je Puškadija.

Razgovarali smo i s predsjednikom Pčelarske udruge „Pčela” Našice, Željkom Špoljarićem koji je zadovoljan ovogodišnjim odazivom pčelara na današnje ocjenjivanje meda. „Naša je procjena da je ovogodišnji med dosta kvalitetan zbog niske razine vlage i nadamo se uspješnom ocjenjivanju.” – rekao je predsjednik Špoljarić naglasivši da ovo je jedno od glavnih ciljeva ovog ocjenjivanja poboljšanje kvalitete meda kao i usavršavanje njegove prezentacije.

Pročitajte još