Našice – Otvorena izložba Slavonski strip

vitez29_10_1a

U likovnom salonu hotela Park u Našicama jučer je otvorena izložba pod nazivom Slavonski strip. Organizatori ove izložbe su knjižnica i čitaonica Našice, udruga Stripos Osijek ogranak Vitez Našice a sve uz pomoć ministarstva kulture.

Ravnateljica čitaonice i knjižnice Našice Blaža Pavlović Radmanović naglasila je kako je knjižnica odavno prati rad našičkih strip crtača i promiče strip kao  vrlo zahtjevnu formu izražavanja. Udrugu Stripos Osijek predstavio je Milan Tomas koji je naglasio kako je ovo udruga sa velikim brojem članova iz cijele regije a samim tim sudjeluje u stvaranju svih stripova u okolini pa tako i u našičkom prvom i jedninom stripu Vitez.

Izložbu je otvorio dogradonačelnik Hrvoje Šleder koji je također radio na stvaranju našičkog stripa.

U sklopu ove izložbe izdana je i brošura u kojoj su predstavljeni svi strip crtači a od našičana koji su sudjelovali u stvaranju stripa Vitez su Zdravko Vukić, Hrvoje Šleder, Matko Žitnjak, Danko Malek i sada pokojni Miro Nađ. Uz njih sudjelovali su i mnogi drugi a nešto više o tome nam je rekao i sam urednik Viteza Zdravko Vukić.

vitez29_10_2aa“U razdoblju od 1993. do 2001. godine bio sam glavni urednik strip magazina Vitez, strip koji je izlazio u Našicama. Izdano je ukupno 15 brojeva plus specijalno ratno izdanje i to za vrijeme operacije Oluja. Osnovali su ga Danko Malek, Hrvoje Šleder, Matko Žitnjak i ja. Na njemu su surađivali još mnogi drugi Našičani u sferama tekstova i nekih drugih sadržaja jer su u tome trenutku to bile jedne našičke novine. Tada nisu postojale prave novine kao Slavonsko Oko danas a nije bilo ni interneta ili lokalne televizije.  Do toga je došlo igrom slučaja s obzirom da smo Danko Malek i ja osnivači i bili smo zaljubljenici u strip te smo odlučili da probamo pokrenuti jedno strip izdanje te je tako nastao Vitez. Sam naziv smo dali zbog vitezova koji se u samom stripu nalaze. Mi smo uspjeli okupiti oko 30 -tak mladih našičana koji su sa nama surađivali a poslije smo se još proširili i dalje i to iz Osijeka, Vinkovaca, Broda pa čak i iz Senja. U njemu su čak i najeminentniji strip crtači poput Dubravka Matakovića i Krešimira Zimonića čije smo izložbe organizirali a oni su ustupili određene stripove Vitezu koje smo onda i objavili. Oni su radili i neke od naslovnih stranica naših 16 brojeva Viteza. Većina prvih brojeva je bila fotokopirana što je možda sada nezamislivo a naklade su bile oko 200 komada po broju. Zadnjih nekoliko brojeva je ipak tiskano u cijelosti a tako i sam zadnji broj koji je otisnut na 50 stranica. U njemu je presjek onoga što smo odabrali od svih stripova Viteza koji je do sada tiskan na ovaj ili onaj način. Postoje razmišljanja da se ponovo pokrene tiskanje stripa Vitez u suradnji sa Slavonskim Okom te ovom prilikom pozivamo i one mlade crtaće koji rade stripove i nisu nigdje objavljivali da se jave udruzi Stripos ogranak Vizet Našice. Mi ćemo pokušati, kada sve materijale pripremimo, izdati novi broj viteza. Onih davnih 90-tih godina nam je dosta pomoglo poglavarstvo Našica na čelu sa tadašnjim gradonačelnikom Stjepanom Gardlikom kao i Hrvatskom narodna knjižnicom i čitaonica kao glavnim motorom koji je tada ali i danas stao iza nas.” – za kraj je rekao urednik i autor stripa Vitez.

Više o stripu Vitez pogledajte na http://www.gradnasice.com/vitez/index.html

vitez29_10_3a

Pročitajte još