Dan sjećanja na žrtvu Vukovara u SŠ Isidora Kršnjavoga

Prije 30 godina srpske paravojne postrojbe i JNA-a ušle su u razoreni Vukovar i pred očima svjetske javnosti i mirovnih snaga započele s nasilnim razdvajanjima obitelji, odvajanjima muškaraca od žena i djece, skrivenim deportacijama muškaraca u koncentracijske logore u Srbiji, izvlačenjem ranjenika iz vukovarske bolnice koji su, uz civile i branitelje, odvedeni i mučki ubijeni na Ovčari.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAMEOd 1999. godine 18. studenoga se, odlukom Hrvatskoga sabora, obilježava kao “Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.”, a 2019. godine Vlada Republike Hrvatske proglašava ga Danom sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Danom sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Kako navode iz škole učenice 4. b razreda ekonomske struke Božica Bjelokapić, Lorena Brajko, Ana Gašparić, Ana Holjenko i Veronika Zaspan, uz pomoć Jelene Galić te uz mentorstvo profesorice Tanje Horvat, obilježile su sjećanje na tragediju jednog naroda, na žrtve, heroje, prkos i ponos, postavljanjem prigodne izložbe u holu škole.

Izložbom dominira crtež s motivom Kolone sjećanja u Vukovaru učenice 3. b razreda ekonomske struke Jelene Galić. Također, učenice su izradile videouradak u kojem povezuju snimke razaranja Vukovara s riječima Siniše Glavaševića, pozivajući na humanost, ljubav i kraj svakoj mržnji kojeg možete pogledati na ovoj poveznici.

Izvor: SŠ Isidora Kršnjavoga Našice

Pročitajte još