Našice – Našičke projekt menadžerice

bios18_1_1a

Završna konferencija projekta “Obrazovanje i umrežavanje – prilika za zapošljavanje, koji organiziraju Centar za poduzetništvo i Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje održana je danas u prostoru BIOS-a. Projekt je započeo u veljači 2011. g., a bio je usmjeren na edukaciju visokoobrazovanih nezaposlenih osoba s područja Osječko-baranjske županije, te im pružio znanja i vještine o razvoju EU projekata i osnovama poduzetništva. Poseban naglasak stavljen je na razvoj konkretnih projektnih prijedloga i njihovu prijavu na aktualne natječaje.  Danas su tako predstavljene projektne ideje polaznika i uspješni projekti poduzetničkih centara iz Pakraca i Erduta, te ureda TINTL. Među bitnim sudionicima iz poslovnog sektora i lokalnih vlasti koji su nazočili ovoj konferenciji treba istaknuti Osječko-baranjskog župana dr.sc. Vladimira Šišljagića, direktoricu Poduzetničkog centra Pakrac Vidu iličić koji je ujedno proglašen za najbolji poduzetnički inkubator u 2008. i 2010. godini, te direktor Regionalne razvojne agencije dr.sc. Stjepan Ribić. Konferenciji su nazočili i predstavnici Grada, pročelnik Upravnog odjela za proračun i financije Franjo Vladika i Jurica Matek koji su ovu priliku iskoristili za stvaranje mreže novih kontakata i poznanstava  koji će zasigurno biti od velike pomoći Gradu u daljnim projektnim idejama.

Među sudionicima koji su pohađali edukacije u sklopu projekta „Obrazovanje i umrežavanje – prilika za zapošljavanje“ treba istaknuti i naše našičanke:  Irenu Tičić, Emiliju Malovčak, Mariju Knežević, Zlaticu Krajpl, Irenu Stipanović i Željku Uremović, koje iza sebe imaju nekoliko napisanih i apliciranih projekata kako na razini Županije tako i na razini EU. Isto tako ostvarile su projektnu suradnju s Udrugom mladih KLAN i Udrugom voćara i vinogradara Našice aplicirajući na natječaj Osječko-baranjske županije. Posebno valja naglasiti uspješnu suradnju s lokalnom samoupravom koja je prepoznala potrebe za njihovim znanjima, te u čijoj suradnji se apliciralo na IPA program dodjele bespovratnih sredstava  pod Mjerom 1:  Poboljšanje pristupa zapošljavanju i održivo uključivanje u tržište rada a čiji rezultati za projektni sažetak se očekuju.

U ovom dinamičnom vremenu pred ulazak u EU integracije ključno je stvarati kapacitete za iskorištavanje financijskih i poslovnih prilika koje nam se otvaraju kroz EU fondove. Posebno je važno ojačati kapacitete pojedinaca za osmišljavanje projektnih ideja, ispunjavanje detaljnih projektnih prijava, učinkovitu provedbu projekata te stvaranje partnerske i informacijske mreže za uspješno upravljanje EU projektima.

Pročitajte još