Hrvoje Tržić spreman je za ekspediciju života


Nakon velike ekspedicije prošle godine u kojoj je osvojio Mont Blanc, Hrvoje Tržić planinar, avanturist i predsjednik Planinarskog društva Krndija odlučio se na novi pothvat. Za mjesec dana kreće njegova druga velika ekspedicija na najviši vrh Europe Elbrus.

„Ekspedicija će trajati desetak dana, krećemo 5. kolovoza i vraćamo se 14. ako bude sve u redu. I ona je u svakom smislu te riječi, zahtjevna”. – kaže Tržić koji ističe da je ovo njegova do sad najveća ekspedicija, iako se penjao na nekoliko planina do visine od 4000 metara nadmorske visine. Plan za ovaj pothvat nastao je u prosincu, a inicirao ga je bračni par Čajka iz Požege. Silvija i Ratimir jedan su od najpoznatijih i najaktivnijih penjačkih parova u Hrvatskoj koji su se popeli na gotovo sve najviše vrhove država u Europi. Pripreme za ekspediciju su trajale punih 6 mjeseci, a uključivale su pribavljanje vize, opreme koja nije nimalo jeftina dok su u sklopu kondicijskih priprema bili i na Alpama.

„Mnogi kažu da se boje Elbrusa jer je to jedna od najhladnijih planina na svijetu i najviše se zapravo gine zbog toga. A umrijeti se može i zbog visinske bolesti.” – ističe Tržić te kaže da je najbitnije ne podcijeniti planinu. Oni na put idu preko ruske agencije, a penjat će se zajedno s još 30, uglavnom Rusa. Penjanje ide postupno zbog aklimatizacijskih uspona, pa se tako penju 12 sati, a spuštaju pet. Ova planina specifična je i zbog izrazito promjenjivih uvjeta jer moguće je da pada kiša ili snijeg, bude nevrijeme ili magla, što će sigurno otežati uspon. No, smatraju da su fizički, kondicijski i psihički spremni.

Elbrus i nije toliko planinarski zahtjevan jer nema penjačkih stijena, no strašno je hladan pa su zbog opreme svi planinari skoro neprepoznatljivi na vrhu. Od opreme nosit će čak tri para rukavica, zaštitne rukavice ili pod rukavice, klasične zimske rukavice i zaštitu protiv vjetra, takozvane navlačne rukavica i uz to grijače za ruke koji se aktiviraju stiskanjem. A iste će imati i na nogama. Uz to ide klasična planinarska oprema cepin, dereze, zimske gamaše, kapa, pernata jakna i nad jakna, hlače zimske i nad hlače. Iako je kod nas sredina ljeta i temperature su iznad 30, Tržić nas uvjerava da su baš ovo idealni uvjeti za pripreme, jer kao i na planini i ovo su ekstremiteti. Najbitnije je da se tijelo privikava na ekstremne uvjete i da pod tim opterećenjem ide naprijed. Uz to svakodnevno trči, a svaki vikend provodi na planini. Dodatna mu je priprema i društveni izlet u Grčku i Makedonu gdje će planinariti i do 12 sati dnevno.

Hrvoje Tržić će nakon 30 godina biti drugi našičanin koji će se popeti na ovu planinu, jer devedesetih godina osvojio ju je Miljenko Baloković. Na pitanje „Zašto ide na tako riskantnu ekspediciju?” – kaže „To je jednostavno ljubav prema planini i takvom načinu života. Biti tamo gdje čovjek rijetko dolazi neprocjenjivo je i posebno.” Ovakve ekspedicije zahtijevaju i dosta financijskih sredstava, osim osobne pripreme, a u slučaju Tržića, Grad Našice podržava njegov naum kao što ga je podržao na prošlogodišnjem putu prema vrhu Mont Blanc. Baš ta ekspedicija naučila ga je puno toga, a važnu pouku koju je odlučio prihvatiti je – Idi korak po korak. Jer prilikom aklimatizacije na nekih 3 500 metara nadmorske visine osjetio je malaksalost tijela i slabost, a planina ne prašta greške.

Bez obzira na iskustvo strahova ipak ima, pa u šali kaže da se ovog puta najviše boji aviona, jer nikad nije letio. No što se planine tiče, iako je spreman ipak ima određenu dozu strahopoštovanja prema planini. „Jer strah je uvijek dobrodošao, onaj koji se ne boji on često puta gine.” – dodaje Tržić. Za vrh će nosit zastavu Grada Našica i zastavu Planinarskog društva Krndija. Posebna će mu bit čast razviti te zastave jer ovo smatra osobnim, ali i društvenim uspjehom i Našica i društva. „Život u planini u ekstremnim uvjetima nas zapravo odgaja za svakodnevni život.” – zaključuje pozitivno Tržić od kojeg s nestrpljenjem čekamo izvještaj s puta.

Foto: arhiva

Stric pivo

Pročitajte još