Našice – Održan sastanak Vijeća prevencije Grada Našica – Predstavljen logo Vijeća Prevencije

Vijeće prevencije grada Našica

Jučer je s početkom u 12 sati u velikoj Vijećnici u Našicama održana sjednica Vijeća prevencije Grada Našica. Sjednicu je otvorio gradonačelnik Krešimir Žagar koji je pozdravio sve prisutne članove vijeća, policijske djelatnike Policijske postaje Našice kao i sve goste Policijske uprave Osječko – baranjske županije. Gradonačelnik je pohvalio rad Vijeća prevencije kao i odličnu suradnju s Policijskom postajom u Našicama kao i Policijom u zajednici.

 

U prvoj točki na dnevnom redu je bilo govora o stanju sigurnosti na području grada Našica za 2012. godinu, a nešto više o njoj je rekao zamjenik predsjednika Vijeća prevencije, načelnik PP Našice Ivica Bukvić.

“Ukoliko uspoređujemo 2012. godinu s prethodnom godinom možemo reći iz statističkih podataka kako je došlo do određenog smanjenja kaznenih djela. Tako je 2011. godine evidentirano 197, dok je 2012. evidentirano 186 kaznenih dijela na području grada Našica. Oko 40 posto evidentiranih kaznenih djela se odnosi na opći kriminalitet, kao što su krađe i teške krađe. Cilj ili predmet napada počinitelja kaznenih dijela protiv imovine su uglavnom bila poduzeća, skladišni prostori, radni strojevi i obiteljske kuće iz kojeg su odnošene sekundarne sirovine, alati, električni uređaji, zlatnina i gotov novac. Za istaknuti je kako je na našem području evidentiran i novi oblik kaznenih djela teških krađa. Naime, počinitelji su dolazili u prijepodnevnim satima dok su ljudi na poslu, te su iskoristivši njihovo odsustvo ulazili u kuće i otuđivali isključivo zlatninu i gotov novac. Takvih kaznenih dijela na području grada Našica smo imali oko 16. Zbog te neuobičajene pojave za naš grad smo poduzeli određene korake te smo u ova spomenuta vremena vršili patrolu gradom i nakon nekoliko akcija, ovakav oblik krađa je prestao. ” – istaknuo je načelnik Ivica Bukvić.

 

Broj kaznenih djela zloupotrebe opojnih droga u 2011. godini iznosio je 12, dok je u 2012. godini taj broj povećan na 25. Iako ta problematika nije posebno izražena na našem području, ipak je prisutna te se i na nju mora obratiti pažnja i trebaju se provoditi određene mjere kako bi se to suzbilo.  Uz ovaj podatak, načelnik Bukvić je istaknuo kako u 2012. godini nije bilo ekstremnih kaznenih djela nasilja ili kaznenih djela vezanih uz terorizam, koji bi u većoj mjeri narušili sigurnost građana.

U Našicama broj kaznenih djela u 2012. godini iznosio je 116, dok je u ostalim mjestima bio kudikamo manji broj. Za istaknuti je Markovac sa 15 kaznenih djela, Vukojevce i Zoljan sa 9, dok su ostala mjesta s mnogo manjim brojem kaznenih djela.

U Našicama je smanjen broj prekršaja sa 74 na 66, a pod tim se prekršajima misli najviše na svađe, tuče, viku, drsko ponašanje, vrijeđanje moralnih osjećaja građana i drugo. Isto tako u izvještaju je dodano kako su to činili uglavnom pojedinci i to pod utjecajem alkohola.

 {gallery}Slike_tekstovi/2013/2mjesec/2/v1{/gallery}

Također je na sjednici bilo govora o kontroli ugostiteljskih objekata te da li se ti isti ugostitelji drže propisa o radnom vremenu kao i prodaje alkohola maloljetnim osobama.  U 16 slučajeva policijski službenici su uspjeli dokazati prodaju alkohola maloljetnim osobama, pa su kaznama od 5 do 15 tisuća kuna ti ugostitelji i kažnjeni. U 12 slučajeva je bilo povrede radnog vremena te se započelo sa primjenom članka 60 Odluke o komunalnom redu, koji se odnosi na konzumiranje alkohola na javnim površinama. U 38 slučajeva policijski službenici su zatekli osobe koje se te odluke ne drže te su prekršajno kažnjeni.

Prema izvješću policije došlo je do smanjenja prometnih nesreća u 2012. godini, ali su posljedice nažalost nešto teže nego u 2011. godini. Tako je za istaknuti kako niti 2010., ali ni 2011. godine na našem području nije poginula niti jedna osoba dok su u 2012. poginule dvije,a broj ozlijeđenih  osoba ostao je na istoj razini.

Načelnik Bukvić je pohvalio komunikaciju s Gradom Našicama i istovremeno dao do znanja da ukoliko se dogodio nekakav problem na području grada Našica, grad se uključio pa je i problem vrlo brzo riješen. Kao primjer naveden je slučaj prometne nesreće u ulici Braće Radića, kada su lakše stradale dvije djevojčice, a na tom mjestu je bilo loše osvjetljenje. Nakon te prometne nesreće grad je reagirao tako što su na to mjesto postavljena rasvjetna tijela, te je na taj način problem smanjen i povećana preglednost.

“Mislim da je suradnja policijske postaje Našice sa školama i s centrom za socijalnu skrb bila dobra i česta, te da u zonama škola nismo imali većih problema.” – rekao je za kraj svog izvješća načelnik PP Našice Ivica Bukvić.

 

Ravnateljica Osnovne škole Kralja Tomislava Vlatka Zahirović se zahvalila načelniku Bukviću, kao i svim djelatnicima Policijske postaje Našice na odličnoj suradnji, te istaknula kako predavanja vezana uz prevenciju, ali i brzim reakcijama u određenim trenucima doprinose smanjenju problema oko njihove škole. Isto tako ravnateljica Zahirović se zahvalila Gradu i gradonačelniku na postavljanju rasvjete uz školu, jer su na tom mjestu, zbog lošeg osvjetljenja dolazile određene skupine djece te su se tu učestalo opijali. Postavljanjem rasvjete, tog problema više nema.

 

Pod drugom točkom bilo je govora o provođenju projekta “Zajedno više možemo” u protekloj godini i o tome je detaljno izvijestio Darko Čorković . Prisutnim članovima vijeća Čorković je pokazao video prezentaciju kako projekt djeluje i sa čim su se sve susretali u protekloj godini. Također je prikazano putem slika u kojim su sve događanjima sudjelovali te putem kojih su se sve mediji koristili da preventivno utječu na svijest školske djece, roditelja, ali i svih ostalih građana.

 

Među ostalim možemo još istaknuti kako je Mirjana Rajković, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Našice, istaknula veliki problem uz drogu i alkoholnu ovisnost, koja je na našem području vrlo visoka. Spomenula je kako je veliki problem alkoholizam kod sve mlađe populacije te da je ovaj preventivni program vrlo dobar, jer bez takvog pristupa bi i ovaj problem vremenom mogao postati još veći. “Samo zajednički se mogu rješavati ovakve situacije, jer sam pojedinac u ovome nije dovoljan. Koliko god budemo mogli s naše strane ćemo davati našu stručnu pomoć te ćemo vrlo rado sudjelovati u ovakvim projektima. Uz ovo moram napomenuti kako je za 21. veljače, u dogovoru sa psihijatrijskim odjelom naše bolnice, planirano predavanje na temu aktiviranja rada udruge liječenih alkoholičara. Moram također naglasiti kako je alkoholizam jedan od najvećih uzroka obiteljskog nasilja, kao i nasilja među mladima.” – rekla je gospođa Rajković.

vijece2 2 2a

 

Na samom kraju sastanka Vijeća prevencije gradonačelnik Žagar je predstavio prijedlog logotipa Vijeća prevencije, kojeg su osmislili djelatnici PP Našice odjela Policija u zajednici i koji su jednoglasno svi članovi vijeća i usvojili.

 

{module Adsense 300×250 – slika} {module Adsense 300×250 – slika}

Pročitajte još

This will close in 8 seconds