Ukrao rakijski kotao

Kako doznajemo iz PU osječko – baranjske u periodu od 18. do 29. ožujka, u Čepinu, nepoznati počinitelj provalio je pomoćne prostorije obiteljske kuće vlasništvo 92-godišnjeg hrvatskog državljanina i ukrao rakijski kotao. Vlasniku je počinjena materijalna šteta veća od 2000 kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu policija podnosi kaznenu prijavu te nastavljamo traganje za nepoznatim počiniteljem.

Nepoznati počinitelji ukrali bicikle

U noći s 26. na 27. ožujka, u Osijeku, nepoznati počinitelji ukrali su ispred stambene zgrade i učeničkog doma dva bicikla, vlasništvo maloljetnika i 18-godišnjeg hrvatskog državljanina. Vlasnicima je počinjena materijalna šteta od više tisuća kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu policija podnosi posebno izvješće te nastavlja traganje za nepoznatim počiniteljima.

Kako bi biciklisti dugo uživali u vožnji svog bicikla, slijedi nekoliko korisnih savjeta:

 • Zapišite serijski broj svojeg bicikla čim ga kupite.
 • Fotografirajte bicikl i sačuvajte račun.
 • Napravite svoju oznaku na biciklu, tako da je možete prepoznati.
 • Nikada ne ostavljajte bicikl nevezan, niti u nezaključanim zajedničkim prostorijama, stubištima, dvorištu i slično.
 • Vežite svoj bicikl uz nešto što je dovoljno čvrsto.
 • Koristite kombinaciju zaštite, jer je tako za krađu potrebno više vremena.
 • Ako imate bravu na žbicama, zaključajte ju.
 • Koristite dovoljno dugu spiralnu ili čeličnu sajlu s bravom.
 • Ne koristite nekvalitetne i jeftine lance i lokote.
 • Postoje i brave za blokiranje kotača i alarm osjetljiv na vibraciju.

Provalio u vikendicu i ukrao kućno kino

U noći s 28. na 29. ožujka, u blizini mjesta Bistrinci, nepoznati počinitelj provalio je u vikendicu vlasništvo 21-godišnjeg hrvatskog državljanina i ukrao kućno kino s pripadajućim zvučnicima. Vlasniku je počinjena materijalna šteta veća od 3000 kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu policija podnosi posebno izvješće te nastavlja traganje za nepoznatim počiniteljima.

Požar na otvorenom prostoru

Jučer, 29. ožujka, oko 14,45 sati, u Bistrincima, u predjelu zvanom „Bistrinački pašnjak“, izbio je požar na otvorenom prostoru gdje je opožarena veća površina. U požaru je izgorjelo nisko raslinje i nagorjelo više stabala topole. Požar su ugasili vatrogasci Dobrovoljnih vatrogasnih društava Bistrinici i Belišće. Uzrok nastanka požara i materijalnu štetu utvrdit će se naknadno.

Ovom prilikom policija upozorava građane da prilikom spaljivanja biljnog otpada na otvorenim prostorima, prvenstveno šumama i poljoprivrednim površinama posebnu pozornost obrate pri rukovanju vatrom ili lakozapaljivim predmetima koji bi mogli izazvati požare. Takvi se požari zbog nedovoljne pozornosti mogu proširiti na šume, stambene i gospodarske objekte te ugroziti ljudske živote. Osim direktne materijalne štete prouzročene požarom, gašenje iziskuje angažiranje dodatnih ljudskih i materijalno – tehničkih sredstava, stoga je nužno upozoriti na odgovorno ponašanje.

Također MUP poziva građane na dosljedno poduzimanje propisanih sigurnosnih mjera prilikom spaljivanja na otvorenom prostoru te na poštivanje odluke lokalne samouprave (županijske, gradske ili općinske) o spaljivanju korova, trave i drugog otpada biljnog porijekla, kojom su propisani uvjeti za spaljivanje.

Policija apelira na građane da posebnu pozornost obrate na moguću pojavu izbijanja otvorene vatre u njihovoj okolini te na osobe koje bi se s tim mogle dovesti u vezu, kao i da saznanja o tome odmah dojave policiji na broj 192 ili Službi za hitne slučajeve na broj 112.

MUP posebno podsjeća na sljedeće:

 • spaljivanje korova i biljnog otpada potrebno je obavljati na za to predviđenim mjestima i u određeno vrijeme, sukladno odredbama Zakona o šumama i Odlukama o spaljivanju korova i biljnog otpada koju donose gradovi, općine ili županije;
 • mjesto na kojem se pali vatra ili se spaljuju grane i ostali biljni otpad mora biti dovoljno udaljeno od objekata, krošanja stabala, kao i od električnih vodova i njihovih stupova da ih plamen ili prelijetanje iskri ne mogu zahvatiti;
 • tlo na kojem se loži vatra ili se spaljuje granje i otpaci mora biti očišćeno od trave i drugog gorivog materijala te je mjesto spaljivanja potrebno izolirati ili na drugi način očistiti sigurnosni pojas u širini najmanje 5 metara;
 • spaljivanju granja i otpadaka moraju biti nazočne osobe koje su zapalile vatru, a uz sebe trebaju imati sredstva i opremu za početno gašenje požara. Osoba koja je naložila vatru dužna ju je ugasiti i tek kad je vatra potpuno ugašena, a to se utvrđuje prebacivanjem pepela i polijeva­njem vodom, smije napustiti to mjesto;
 • zabranjeno je spaljivanje korova i loženja vatre na otvorenom prostoru za vrijeme vjetra i noću;
 • zabranjeno je u šumi i na udaljenosti 200 metara od šume spaljivati suhu travu, korov i druge tvari, kao i ložiti otvorenu vatru bez odobrenja pravne osobe koja gospodari šumom i šumskim zemljištem;
 • ako osoba koja spaljuje korov i loži vatru na otvorenom prostoru ne može donijeti sigurnu procjenu može li tom vatrom ugroziti druge površine i objekte, dužna je obavijestiti najbližu vatrogasnu udrugu ili javnu vatrogasnu postrojbu, neposredno ili putem telefona, najmanje tri sata prije spaljivanja.

Policija napominje:

Temeljem Zakona o zaštiti od požara, za fizičku osobu koja izazove požar propisana je novčana kazna od 15.000 do 150.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana. Istim je Zakonom propisano da će se osoba koja izazove požar iz nehaja, što je najčešći slučaj kod požara otvorenih prostora, kazniti za prekršaj novčanom kaznom od dvije do 15000 tisuća kuna. Istim je zakonom propisana i novčana kazna u iznosu od 1000 do 15000 kuna za prekršaj fizičke osobe koja ne prijavi nastanak požara i ne dostavi sve informacije o požaru.

Osim toga, ovakvim nepromišljenim radnjama građani mogu počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom, za koje se može izreći kazna zatvora do tri godine ako je djelo počinjeno iz nehaja, a ako je počinjeno s namjerom propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama.

Prometne nesreće i ostali događaji u prometu

U protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirano je pet prometnih nesreća gdje je u jednoj prometnoj nesreći jedna osobe lako tjelesno ozlijeđena. Preostale četiri prometne nesreće za posljedicu su imale materijalnu štetu. Na području Belog Manastira dogodile su se dvije prometne nesreće i po jedna prometna nesreća na području Osijeka, Đakova i Našica. Jučer, 29. ožujka, na području Policijske uprave osječko – baranjske u prometu su zaustavljena 4 vozača kod kojih je evidentirana nedozvoljena koncentracija alkohola i to 3 vozača osobnog automobila i 1 vozač bicikla.

Najveća koncentracija alkohola evidentirana je u 23,20 sati, u Osijeku, u Ulici Martina Divalta 2, gdje je zaustavljen osobni automobil s kojim je upravljao 67- godišnji hrvatski državljanin iz Osijeka. Vozaču je evidentirana koncentraciju alkohola od 2,19 grama po kilogramu. Za počinjeni prekršaj predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 20000 kuna, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 6 negativnih prekršajnih bodova.

U nedjelju, 28. ožujka, u 18,06 sati, na državnoj cesti broj 2 (južna obilaznica), u prekoračenju brzine kretanja vozila evidentiran je 40-godišnji državljanin BiH. Vozač je upravljao osobnim automobilom i kretao se brzinom od 169 km na sat, van naselja, gdje je brzina ograničena prometnim znakom na 90 km na sat. Za počinjeni prekršaj izrečena mu je novčana kazna u iznosu od 5 000 kuna te zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju od jednog mjeseca.

Pročitajte još