Danas se održava znanstveno stručni – skup posvećen Dori Pejačević

Danas se u Gradskoj vijećnici održava Znanstveno – stručni skup ”Izazovi baštine Dore Pejačević” posvećen 135. obljetnici skladateljičinog rođenja. Ovim skupom žele se predstaviti dosadašnja iskustva i dosezi u istraživanju baštine te predstaviti nove spoznaje o životu i radu Dore Pejačević.

Organizatori Osnovna glazbena škola Kontesa Dora, Zavičajni muzej Našice, Udruga za hrvatsku povjesnicu u Našicama i Ogranak Matice hrvatske u Našicama okupili su niz stručnjaka koji se bave životom i radom Dore Pejačević. Na otvorenju skupa sve nazočne su pozdravili ravnateljica ZMN-a Silvija Lučevnjak i gradonačelnik Našica Josip Miletić.

Nekoliko riječi o samom skupu rekla je ravnateljica muzeja Silvija Lučevnjak. „O skupu se promišljalo duže vrijeme, otprilike unazad godinu dana na inicijativu akademkinje Koraljke Kos. Nastojali smo okupiti niz stručnjaka raznih profila. Prvotno je bilo zamišljeno da na skupu sudjeluju i stručnjaci iz inozemstva, no zbog situacije s koronavirusom na kraju smo se odlučili samo na domaće stručnjake. No, skup je multidisciplinaran, ljudi dolaze s različitih područja. Tu su i muzikolozi, povjesničari umjetnosti, knjižničari, dakle, svi oni koji se barem jednim dijelom u svom radu bave Dorom Pejačević. Izuzetno nam je drago što se nalaze danas s nama u Našicama te vjerujem kako će i u ovakvom smanjenom obimu od onog prvotno zamišljenoga, ovo biti jedan izuzetno sadržajan i kvalitetan skup.” – rekla je ravnateljica Lučevnjak te se zahvalila Gradu što im je ustupio obnovljeni prostor gradske vijećnice.

Pročitajte još