Markovčani sudjelovali na „Rušenju svibanjskog drveta“ u Iloku

Članovi velike plesne i pjevačke skupine SKUU „Franjo Strapač“ i Matice slovačke Markovac Našički s posebnim oduševljenjem su se odazvali na poziv Matice slovačke Ilok i predstavili se plesovima „Šarišskom polkom“ i „Friškom“ te pjesmom „Srnka“ na tradicionalnoj manifestaciji „ Rušenje svibanjskog drveta“.

Posjet Spomen domu hrvatskih branitelja

Nakon više od godinu i pol uskraćenog rada zbog pandemije uzrokovane COVID-19, Markovčani su jedva dočekali zajedničko putovanje, prisjećajući se posljednjeg izvan Markovca koncem kolovoza 2019. godine na 1. Svečanostima Slovaka u Ukrajini. Prema staroj dobroj tradiciji – svako putovanje iskoriste za obilazak poznatih znamenitosti. Ovom prilikom posjetili su Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti i Vukovarski vodotoranj. Spomen dom je izgrađen u obliku čvrsto stisnute šake koja simbolizira snagu kojom se branio Vukovar od agresije, u središtu je ponor s kupolom uništenog tenka bivše JNA, a uokolo su ispisana imena svih poginulih pripadnika 204. Vukovarske brigade. Na video-ekranima su mogli vidjeti ratne fotografije, videosnimke, ratna izvješća i podatke o svakom poginulom pripadniku brigade. Ispred Spomen doma je tenk kao znak sile koju su slomili hrabri branitelji te bista Blage Zadre, junaka grada Vukovara.

Obilazak probudio osjećaje zahvalnosti svima koji su svoje živote dali za stvaranje Hrvatske

Vodotoranj u Vukovaru bio je za vrijeme rata 1991. simbol tromjesečne opsade grada, otpora i hrabrosti hrvatskih branitelja, nijemi svjedok najokrutnijeg razaranja, patnje i stradanja u Domovinskom ratu. Ostat će kao simbol razaranja, ali i otpora, prkosa i nepobjedivosti i danas onakav ranjen kakvim su ga učinili kao autentičan svjedok tragičnih vukovarskih zbivanja, kao podsjetnik i opomena, i nastaviti čuvati sjećanja na hrabre ljude i ratnu prošlost Grada Heroja… Iako su ga srpske snage izravno pogodile s više od 600 granata, nije se srušio. Otvoren je 30. listopada 2020. godine za javnost nakon trogodišnje konzervacije i obnove. Simbol otpora Grada-heroja sačuvan je u originalnom stanju i pokazuje svu brutalnost rata u kojem je prije 30 godina Vukovar sravnjen sa zemljom. Sad je konzerviran kako bi poslužio kao trajna opomena protiv rata, a posebno za naše najmlađe kako bi obilaskom probudio duboke osjećaje zahvalnosti svima koji su svoje živote dali za stvaranje naše domovine Hrvatske u kojoj danas slobodno živimo.

Pročitajte još