Skupština Udruge Voćara i vinogradara Našice

vocari1
vocari1

U Gradskoj vijećnici u Našicama održana je redovna godišnja izvještajna skupština Udruge voćara i vinogradara Našice.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAMEUz članove, nazočni su bili predstavnici prijateljskih udruga voćara i vinogradara, LAG- Karašica, Pčelarske udruge Pčela, Planinarskog društva Krndija i Udruge Hrvatska žena Našičko Novo selo. Bili su i gradonačelnik grada Našica Stjepan Pintarić, predsjednik Gradskog vijeća Josip Miletić i potpredsjednik Hrvoje Šimić, pročelnica Županijskog ureda za poljoprivredu i ruralni razvoj Silva Wendling, stručni savjetnik županijske Savjetodavne službe Ivica Lovrinčević, predsjednik Mjesnog odbora Josip Matek i župnik Župe sv. Antuna Padovanskog, fra Zoran Bibić.

vocari3

Izvješće o radu podnio je predsjednik Darko Cerovski koji je govorio o brojnim aktivnostima koje su u 2016. poduzete kako bi se članovi educirali. Organizirana su stručna predavanja i radionice zelene rezidbe u voćnjaku srednje škole i franjevačkog samostana, edukacijska putovanja u Brno u Češkoj, Zadarsko zaleđe, Villany u Mađarskoj i Ilok te obilježila Vincekovo i Martinje. Nabavljena je druga CBA meteorološka postaja, u vrijednosti 30.000 kuna koja je postavljena u vinogradu Zvonka Katavića u Zoljanu. Od značajnih aktivnosti, Udruga je sudjelovala na općinskim, gradskim i međužupanijskim ocjenjivanjima vina te voćnih rakija i likera na kojima su članovi osvojili zlato i srebro. Predsjednik Cerovski spomenuo je sva ocjenjivanja i natjecanja na kojima su članovi osvojili priznanja i naglasio je kako velik dio odrađenih aktivnosti mogu zahvaliti bivšem gradonačelniku Krešimiru Žagaru, počasnom članu ove vrijedne, koji je uvijek pokazao razumijevanje za njihove potrebe.

vocari2

Najavljeni su i planovi za ovu godinu, od kojih se posebno može istaknuti izgradnja sušare za voće ili pogona za preradu. Taj projekt financirao bi se iz fondova EU.

“U suradnji s Našičkom razvojnom agencijom izrađen je projektni prijedlog koji smo prijavili na natječaj. Radi se o nepovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda, a vrijednost zatražene potpore iznosi 750.000 kuna.”- rekao je predsjednik udruge Darko Cerovski i dodao kako će u tom slučaju morati registrirati zadrugu i prijaviti, odnosno registrirati proizvodnu djelatnost.

Prisutnima se prigodnim riječima obratio gradonačelnik Stjepan Pintarić koji je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim uspješnim radom.

vocari4

“U protekloj godini puno toga ste ostvarili i sigurno da je bila uspješna za vašu udrugu. Siguran sam i očekujem da ćete biti uspješni i u ovoj godini. Želim vam čestitati na priznanjima koja ste postigli, a koja se temelje na vašem dugotrajnom, upornom i kvalitetnom radu. Malo je udruga koje ostvaruju tako značajna priznanja.” – rekao je gradonačelnik Stjepan Pintarić.

Voćare i vinogradare pozdravili su i pročelnica Županijskog upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Silva Wendling i stručni savjetnik županijske Savjetodavne službe Ivica Lovrinčević.

 

{gallery width=200 height=133}Slike_tekstovi/2017/2mjesec/19/v3{/gallery}

Pročitajte još