Našice – U dvorani Emaus predstavljen zbornik o fra Antunu Bačiću

Našice – U dvorani Emaus predstavljen zbornik o fra Antunu Bačiću

U sklopu manifestacije „X. Dana franjevačke kulture u Našicama“, koji traju od 7. do 15. svibnja,  u dvorani „Emaus“ održano je predstavljanje knjige „Zbornik o fra Antunu Bačiću: radovi znanstvenog skupa održanog 14. i 15. travnja 2010. u Slavonskom Brodu i Našicama“ (izdanje Hrvatskog instituta za povijest  – Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje u Slavonskom Brodu, zavičajnog muzeja Našice, Franjevačkog samostana u Našicama, Franjevačkog samostana u Slavonskom Brodu i Grada Našica). Organizatori manifestacije su: Franjevački samostan Našice, Ogranak Matice hrvatske u Našicama, zavičajni muzej Našice i Hrvatska narodna knjižnica i čitaonica Našice.

 

Prije samog predstavljanja knjige prisutni su mogli uživati u lijepom glazbenom uvodu koji su samo za ovu priliku priredili učenici Osnovne glazbene škole Dore Pejačević. U pozdravnom govoru nakon glazbeno uvoda gradonačelnik Krešimir Žagar zahvalio se mladim glazbenicima i pozdravio sve prisutne goste i posjetitelje. Pohvalio je autore što su svoje znanje, iskustvo i istraživački rad te ljubav prema povijesnoj baštini i kulturi uspjeli predočiti posjetiteljima na ovom predstavljanju. Tri godine otkad je na istom mjestu održan znanstveni skup o fra Antunu Bačiću brzo su proletjele, i lijepo je imati ovakav pisani podsjetnik na sve što se tada moglo čuti i naučiti, jer knjiga je od velike vrijednosti koja će nam zauvijek ostati, rekao je gradonačelnik.

{gallery width=300 height=199}Slike_tekstovi/2013/5mjesec/9/v1{/gallery}

Ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice gđa Silvija Lučevnjak je rekla kako je ovo već deseta manifestacija po redu i kako se već dugi niz godina družimo s baštinom našičkih franjevaca iznjedrili su dosta sadržaja među kojim se posebno ističe sve što je vezano za bogatu baštinu Franjevačke knjižnice i arhiva u Našicama. „To je neprocjenjivo blago izvor na koji ćemo se još dugo napajati, pa se tako i ova knjiga zasniva na radu čovjeka koji je možda i najviše pridonio razvoju te knjižnice u 18.st“ – istaknula je ravnateljica Lučevnjak, rekavši da je puno toga iza, ali i ispred njih, a ona se raduje svakoj budućoj manifestaciji, izložbi i projektu, a posebno suradnji s Hrvatskom institutom za povijest – Podružnicom za povijest Slavonije, Srijema i Baranje u Slavonskom Brodu na čelu sa dr. Stankom Andrićem i njegovom suradnicom Tatjanom Melnik, urednicom ovog zbornika.

Pročitajte još