Generalni direktor Hrvatskih voda i zamjenik župana obišli naselja u Općini Donja Motičina koja su pretrpjela štete od nedavnih poplava

Načelnik Općine Donja Motičina Željko Kovačević, gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba, dožupan Osječko – baranjske županije Josip Miletić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktor Vodnogospodarskog odjela za Dunav i donju Dravu Željko Kovačević obišli su danas štete od poplava nastale u jakom nevremenu koji je prošlog ponedjeljka zahvatio našički kraj.

Niti najstariji mještani ne pamte ovakve poplave

Načelnik Općine Donja Motičina Željko Kovačević rekao je kako su štete u Općini velikih razmjera u iznosu preko 1 500 000 kuna.

“Zahvaljujem svima ovdje nazočnima što su došli pogledati štete koje su nastale uoči nedavnih poplava. Štete su velikih razmjera u Seoni, Donjoj Motičini i Gornjoj Motičini u iznosu preko 1 500 000 kuna. Imamo odličnu suradnju s hrvatskim vodama te su u planu izgradnje akumulacije kao idejno rješenje zaštite od poplava.” – izjavio je Željko Kovačević i dodao kako je poplavljeno oko 40 kuća, a Općina je svu potrebnu pomoć već pružila mještanima.

Grad Našice u proračunu osigurao pomoć građanima

Gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba osvrnuo se na situaciju u Našicama.

“Voda se povukla, no, ostavila je velike štete gdje smo mi na osnovu izlaska Povjerenstva za štete utvrdili kriterije i u proračunu Grada Našica osigurali novac onima najpotrebitijima, a to su sugrađani i sugrađanke kojima je poplavljen stambeni prostor. Po kriterijima i zakonu mi nemamo pravo proglasiti elementarnu nepogodu stoga smo osigurali pomoć iz gradskog proračuna, obećana nam je pomoć od Županije, a organizirali smo i koncert gdje su donacije od pića išle u humanitarne svrhe, odnosno za potrebe onih najviše stradalih u poplavama. Velike štete su i na poljoprivrednim usjevima, podrumima, nusprostorijama, no, nažalost taj dio iz proračuna nećemo moći pokriti.” – izjavio je Krešimir Kašuba i pritom se zahvalio na pravodobnoj reakciji Zoranu Đurokoviću i Željku Kovačeviću kao i svim gradskim službama koje su pritekle u pomoć, a to su JVP Našice i DVD Našice.

Kreće sanacija poplavljenih područja

Željko Kovačević iz Vodnogospodarskog odjela za Dunav i donju Dravu rekao je kako su obišli poplavljeni teren te dogovorili njegovu sanaciju.

“Zadnjih dana smo zajedno s gradonačelnikom i načelnicima općina obišli teren, uključili smo i licencirane tvrtke koje za nas rade radove preventivne i redovne obrane od poplava kako bi ustanovili što je u ovom trenutku treba najprije odraditi. Odredili smo neke prioritete te sam informirao generalnog direktora Đurokovića o onim stvarima koje su se na ovom terenu dogodile, što smo do sada napravili te iznio preporuke što bi u ovom trenutku bilo najbitnije odraditi.” – izjavio je Željko Kovačević.

Gradit će se nove akumulacije

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković istaknuo je kako će Hrvatske vode osigurati sredstva za gradnju akumulacija.

“Najbitnije je u teškim situacijama biti u zajedništvu sa svima koji su pokušali pomoći. Nitko nije imun na ekstremne hidrološke situacije, no moramo reći da smo dobro planirali, a nove tri akumulacije su već prije planirane. Nije to nešto što struka već nije naslućivala, potencijal da su one potrebne, akumulacija Seona je već bila pred pokretanjem postupka pripreme za gradnju. Svi moram razmišljati da smo dio jedinstvenog sustava, te akumulacije neće samo zaštititi stanovništvo već će zaštititi i poljoprivredne površine. Dobili smo već dvije lokacijske dozvole, uskoro očekujemo da ćemo ishoditi i za Seonu. Nakon toga Hrvatske vode će osigurati sredstva za glavne projekte i krenuti prema otkupu zemljišta na kojima to treba i izgraditi. Moramo razmišljati kako možemo i kratkoročno pomoći, izgraditi privremene nasipe dok smo još ranjivi, a nemamo izgrađene akumulacije kako bi prevenirali neugodne i teške situacije.” – izjavio je Zoran Đuroković i naglasio kako će učiniti sve da se takve situacije više ne dogode.

Osječko – baranjska županija pomoći će poplavljenim područjima

Zamjenik župana Josip Miletić izjavio je kako će i Osječko – baranjska županija pomoći poplavljenim općinama.

“Osječko – baranjska županija brinula je u prethodnom razdoblju, a nastavit će brigu i dalje za sve naše Općine. Prilično je bilo dinamično prethodnih dana nakon elementarne nepogode i poplava na područjima Općina Donja Motičina i Našice. Puno toga je pred nama da u narednom periodu prevencijom uspijemo spriječiti ovakve događaje. Zahvaljujem generalnom direktoru Zoranu Đurokoviću što smo i u prethodnom razdoblju zajedno s našim županom Ivanom Anušićem pripremali ove akumulacije gdje ćemo s 3 akumulacije Gornja Motičina, Seona i Lapovac, uspjeti sanirati ovakve bujice kako se ovakve stvari više ne bi događale. Važno je da danas pokazujemo zajedništvo i da će svatko sa svoje razine pomoći onoliko koliko može kao i Osječko – baranjska županija koja je ovdje na raspolaganju.” – izjavio je Josip Miletić.

Pročitajte još