Našice – Održana izložba gljiva s našeg područja

gljivari1

gljivari1

Danas je u centru u sklopu proslave Dana grada gljivarsko društvo „Našice“ upriličilo izložbu gljiva koje rastu u našim šumama. Za vrijeme izlaganja je bilo vrlo toplo što se moglo vidjeti i po broju posjetitelja, ali što je važnije i po broju gljiva koje su bile izložene.

 

Kako nam je rekao predsjednik gljivarskog društva „Našice“ Hrvoje Knežević, članovi su uspjeli prikupiti tek oko 30-tak vrsta što je nažalost vrlo loše s obzirom da je taj broj znao biti od 150 pa čak do 300 vrsta.

gljivari1

„Za sam Dan grada Našica smo zauzeti pa smo odlučili ovu izložbu gljiva napraviti malo ranije. Nažalost, uvijek je nezgodno kada nešto planiramo u vezi nekih događanja, jer priroda nema svoje obljetnice. Gljiva nažalost gotovo da i nema, a mi smo uspjeli izložiti nekih 30-tak vrsta. Do danas smo uspjeli naći samo jedan stariji i tri mlada vrganja. Ipak, uz ove kave takve rezultate ima jedna lijepa vijest, a ta je da jutros kada smo bili u šumi u polu mraku samo uspjeli pronaći oko 10-tak vrsta, što znači da će vjerojatno sredinom ovog tjedna gljive krenuti pa da  bi za Dan grada šuma ponovo mogla biti bogata gljivama. Mi smo navikli izlagati čak i do 300 vrsta, a danas nažalost zbog ovog vremena imamo svega 30-tak. Ipak, bitno je da smo danas tu zbog druženje kako nas gljivara, a tako i ostalih građana koji su se usudili izaći na ovu vrućinu. Naravno tu je i standardno dobar kotlić sa puno vrsta gljiva koji će upotpuniti dobar ugođaj.“ – rekao je Hrvoje Knežević.

{gallery width=200 height=133}Slike_tekstovi/2015/6mjesec/4/v2{/gallery}

Pročitajte još