Granice – Održana skupština Gljivarskog društva „Našice“

gljivari1a

gljivari1a

Danas je u Granicama u gljivarskom domu održana redovna izvještajna godišnja skupština društva Gljivarskog društva „Našice“.

 

Skupštinu je otvorio predsjednik društva Hrvoje Knežević koji je prije samog dnevnog reda pozvao sve prisutne goste i članove da minutom šutnje odaju počast svim preminulim članovima ovog velikog društva. Uz predsjedništvo društva i mnogobrojne članove na skupštini su kao gosti bili prisutni gradonačelnik Krešimir Žagar, predsjednik GV Josip Miletić, potpredsjednik GV Hrvoje Šimić kao i predsjednik športske zajednice grada Našica Josip Pavlus.

 

Na dnevnom redu je tako, osim izbora radnog predsjedništva, zapisničara i verifikacijske komisije, podneseno izvješće o radu u 2014. godini kao i financijsko izvješće za istu godinu. Isto tako članovima je predstavljen program za 2015. godinu, određene izmjene statuta radi usklađivanja s novim Zakonom o udrugama, kako i kooptiranje novih članova Upravnog i Nadzornog odbora.

 

gljivari2aPredsjednik Hrvoje Knežević je naglasio kako društvo broji preko 600 članova i kako je samim time jedno od najvećih u ovom kraju.  Isto tako rekao je da je prošla godina vezana uz gljivarstvo i poslove fantastična, što nažalost ne možemo reći za druga društva kojima velike padaline nisu donijele dobre rezultate.

„Možda smo malo medijski bili sa strane pa se nije čulo što smo sve uradili u 2014. godini, ali ja mogu reći da smo stvarno puno radili i to je ono sigurno. Ključno je za spomenuti rad na našoj knjizi koju smo izdali i kroz koju smo prezentirali gljivarstvo u Našicama, na području Slavonije i šire. Nažalost, to nas je stvarno dosta opteretilo, jer je to stvarno zahtjevan posao, ali je isto tako na kraju sve vrlo dobro prošlo. Nažalost, zbog toga prošle godine nismo mogli izlaziti na neke naše tradicionalne izlete, ali zato u ovoj godini očekujemo puno više po tom pitanju.“

 

Kao što smo spomenuli na skupštini je među ostalima bio prisutan i gradonačelnik Krešimir Žagar koji je izrazito zadovoljan radom ovog društva.  

gljivari3a„Vrlo sam ponosan na naše gljivare i mogu reći da je vrlo lijepo imati ovako lijepu i vrijednu udrugu. U odnosu na lošu 2014. godinu za pčelare, voćare i vinogradare, za gljivare je to bilo upravo suprotno. Silne vlaga zbog obilatih padalina, neobične temperaturne razlika koje su se pojavljivale tokom godine i sl. sve je to pogodovalo gljivama kako u našičkim šumama, tako i na svim mjestima gdje su se naši gljivari pojavljivali. Dakle, znali su imati pune košare pa je i njihov uspjeh u sakupljanju, ali i povećanju iskustava o gljivama porastao.  Biti gljivar u Našicama je neprekidno spoznavanje i učenje o gljivama, a upoznavanje naših šuma i razna druženja su ujedno i najveća vrijednost našeg gljivarskog društva. Zbog njihovog predanog rada mogu reći kako je gljivarsko društvo mali motor razvoja i turizma u gljivarskom smislu, ali i u drugim područjima. Tako je gljivarska monografija, koja plijeni pažnju već drugu godinu ovdje u Našicama, na svoj način predstavila i našički kraj pa još jednom mogu zahvaliti i čestitati na tako prekrasnom poklonu gradu koji često osobno i koristim. Za kraj mogu samo poželjeti našim gljivarima ovu godinu što uspješniju po pitanju pronalaska gljiva, ali i godinu u kojoj će se nalaziti i družiti, prijateljevati i ostvarivati lijepe kontakte te tako, kao i uvijek, na najljepši način predstavljati naš grad.”

 

Nakon završenog službenog dijela uslijedio je zajednički ručak i nastavak druženja. 

{gallery width=200 height=133}Slike_tekstovi/2015/2mjesec/28/v2{/gallery}

gljivari5a

 

Pročitajte još