I vatrogasci izdali upozorenje građanima

Vatrogasno operativno središte Hrvatske vatrogasne zajednice izdalo je upozorenje građanima kako bi se opasnost od izbijanja požara i njegovog širenja sveo na minimum u ovo vrijeme izvanredne pripravnosti vatrogasaca vezanog uz koronavirus.

Početkom sezone čišćenja poljoprivrednih i drugih površina, kada građani spaljuju biljni i drugi gorivi otpad na otvorenom prostoru, povećava se opasnost od nekontroliranog širenja požara na otvorenom.

Podsjećaju se mještani da su u slučaju provođenja spaljivanja dužni poduzeti određene mjere zaštite od požara. Vatru ne palite za vjetrovita vremena, prostor oko mjesta predviđenog za spaljivanje očistite od zapaljivog raslinja kako biste spriječili širenje požara. Ne spaljujte istovremeno velike količine raslinja, a osobe koje su koristile ložišta na otvorenome, dužne su kontrolirati izgaranje i ne smiju napuštati mjesto dok se vatra u potpunosti ne ugasi. Pripremite sredstva za gašenje požara: vodu, pjenu, prah, a ako nemate aparate za početno gašenje požara, poslužit će i pijesak, lopate i slično.

Za neodgovorno ponašanje kojim se izazove požar predviđene su visoke novčane kazne. Vatrogasci apeliraju na građane da ovo upozorenje shvate ozbiljno!

Foto: arhiva

Pročitajte još