Na Hrvatskoj radioteleviziji prijenos završnih večeri Festivala dalmatinskih klapa Omiš 2017.

branko1
branko1
Gledatelji Drugoga programa Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) i svi ljubitelji klapske glazbe u petak 21. srpnja i subotu 22. srpnja moći će uživati u izravnome prijenosu završnih večeri Festivala dalmatinskih klapa Omiš 2017. Riječ je o jedinstvenoj glazbenoj manifestaciji koja se već 51. godinu zaredom održava na ušću rijeke Cetine, a potekla je iz potrebe za očuvanjem bogatoga glazbenog nasljeđa Dalmacije od zaborava. Svjetska je kulturna javnost prepoznala vrijednost tradicionalnoga klapskog pjevanja i upisala ga u registar zaštićene nematerijalne kulturne baštine.

U završnici natjecanja ženskih klapa u petak 21. srpnja nastupit će klapa Teranke iz Pule, Orca iz Splita, Ankora iz Podstrane, Ćakulone iz Zagreba, Oršulice iz Vodica, Kurjože iz Podstrane, Karmel iz Turana, Salona iz Solina, Ventula iz Splita i Peružini iz Paga. U konkurenciji završne večeri muških klapa u subotu 22. srpnja nastupit će klapa Vinčace iz Novoga Vindodolskog, Bunari iz Vodica, Praska iz Podstrane, Munita iz Zadra, Korda iz Lumbarde, Stine iz Zagreba, Filip Dević iz Splita, Krunik iz Kučina, Porat iz Lumbarde i Bošket iz Zagreba.

Kroz završne večeri festivala i svečano proglašenje pobjednika gledatelje će voditi HRT-ov doajen Branko Uvodić te Edita Lučić Jelić. Redatelj prijenosa je Vladimir Koščević, producent Zdravko Sandrin, a urednik Branko Uvodić. „Dio sam ove glazbene manifestacije već dulje od trideset godina i svake joj se godine iznova s radošću vraćam. Čovjek sam tradicije i sve što je izvorno hrvatsko i lijepo nije mi strano, bez obzira na to je li riječ o tamburicama ili klapama“, ističe voditelj i urednik Branko Uvodić.

Osim na Drugome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 2), ovogodišnju će završnicu Festivala dalmatinskih klapa Omiš 2017. biti moguće pratiti i na mobilnim uređajima, tabletima i računalima s pomoću multimedijske usluge HRTi.

Pročitajte još