Matija Gelenčir – „Imam gljivice”, ali jestive i ljekovite

Gljivama se u obitelji Gelenčir bave hobistički više od 30 godina, a sve je počelo sa vrsnim poznavateljem gljiva tatom Brankom. Ljubav prema gljivama naslijedio je sin Matija koji ih ozbiljnije uzgaja zadnje tri godine. Matija, zajedno sa svojom boljom polovicom, Ivom Lončarević, inače magistricom Ekološke poljoprivrede u kontroliranim uvjetima uzgaja desetak raznih vrsta gljiva, a uz njih u uzgoju sudjeluje i cijela uža obitelj.

Kroz gljive do promjene

Matija je trenutno u procesu otvaranja OPG-a, pa se za početak odlučio posvetiti većem uzgoju bukovača. Cilj mu je osim prodaje, edukacija ljudi o zdravom životu. „Svima želim osigurati zdravu prehranu te edukacijom i primjenom iste smanjiti čovjekov otisak na prirodu.” – kaže nam uzgajivač koji kroz gljive želi donijeti promjenu. Uzgaja on gurmanske i ljekovite gljive, a najviše upravo bukovače, shii-take i lavlju grivu. Sve one osim hranjivih vrijednosti imaju i ljekovita svojstva. Bukovače su bogate vitaminom D te proteinima i vodom, sadrže antioksidanse i djeluju protuupalno. Gljive shii-take imaju izuzetnu ljekovitu i terapijsku vrijednost te su zbog svojih benefita najistraženije gljive. Poznato je da imaju utjecaja u procesu kemoterapije i zračenja kada oboljelima olakšavaju bolove i umanjuju toksične učinke i nuspojave.

Lavlja griva doprinosi zdravlju živčanog sustava i poboljšava pamćenje, a uz to je izrazito ukusna. Njihova je primjena izvanredna. Dokazano je da lavlja griva podržava funkciju mozga i obnavlja živčane stanice, ali i smanjuje depresiju i anksioznost. Reishi ili Hrastova sjajnica u narodu također poznata kao gljiva besmrtnosti, što naglašava njena izuzetno ljekovita svojstva. Ona nije jestiva jer je tvrda, no od nje se rade razni čajevi i tinkture.

Kontrolirani uvjeti

Baviti se gljivama nije lako, a doći do znanja još je teže. Tako je ovaj mladi poduzetnik dugo tražio idealnu kombinaciju temperature, vlage i uzgojne podloge. „Nitko ne dijeli znanje o gljivama. To je zatvoreni krug velikih znalaca u kojem svi ljubomorno čuvaju svoja otkrića.” – kaže nam Matija koji je puno truda, ali i novca uložio u prostor za uzgoj. On mora biti klimatiziran, sa kontroliranim postotkom vlage u zraku, određenom dozom svjetlosti i razinom CO2 u zraku, ali i još puno toga. „Ne kaže se uzalud „rasteš kao gljiva” jer gljivama je sasvim malo dovoljno, u promjeni okoline, za izraziti rast, no onda nastaju deformacije i dolazi do promjene kvalitete.”- rekao je Matija kojem je cilj uzgojiti zdravu i kvalitetnu gljivu. U uzgojnom prostoru treba biti često, svakodnevno, a sve kako bi se pratio zdrav razvoj gljiva. Proces rasta je dug, za shii-take i do 3 mjeseca, no uroda uvijek ima jer oni uzgajaju planirano.

Micelij iz šume

Micelij za uzgoj su skupili sami u lokalnim šumama oko Našica i onda ga klonirali. Gljive uzgajaju na vrećama punjenim piljevinom koju uzimaju od lokalnih pilana. Cijela proizvodnja se temelji na recikliranju, odnosno ponovnom korištenju otpadnog materijala. „Vrhunsku piljevinu dobivamo iz radionice glazbenih instrumenata i radionice didaktičkih igrački. Piljevina je dobivena od iznimno kvalitetnog drveta.„ – ističe gljivar kao važnu komponentu u kvaliteti same gljive.

Online narudžbe i dostava

Do sada su njihove proizvode konzumirali i kupovali članovi obitelji i prijatelji, no plan im je nakon otvaranja OPG-a proširiti svoje tržište. Konkurencije se ne boje, jer odabrali su svoju nišu u kojem je ona minimalna. Svojim kupcima ponudit će mogućnost lokalne dostave. „Ako želite kupiti gljive trebate ih naručiti, a onda ćemo vam mi javiti kad su spremne. Nama je cilj da one u minimalnom vremenskom razdoblju budu ubrane i kod vas na stolu.” – poručuje Matija koji se uvijek brine o svježini i kvaliteti proizvoda. Ideje o pripremi i konzumaciji uzgojenih gljiva dijeli putem Facebook stranice „Imam gljivice”. Tako predlaže probati bukovače u tempuri, na roštilju, na salatu, kao odrezak, pržene, u woku ili sa jajima.

Izleti u šumu

Planova je puno za daljnji rad, kaže nam Matija, jer osim prodaje važna je i edukacija. Cilj im je potaknuti ljude na zdravu prehranu, ali ih i naučiti da sami prepoznaju gljive kao i koju važnost one daju organizmu. Planiraju organizirati edukativne izlete u šumu, kao i pripremu hranjivih gljivarskih specijaliteta. Do sada su svoj zanimljiv hobi predstavili vrtićancima, ali i velikom broju zainteresiranih pojedinaca.

Pročitajte još