Markovac Našički – Obilježavanje obljetnica SKUD-a „Franjo Strapač“ i Matice Slovačke

skud12 5 1a

Jučer je u Markovcu Našičkom održano obilježavanje  40. godišnjice SKUD-a „Franjo Strapač“ i 20. godišnjice Matice Slovačke Markovac Našički. Slavlje je započelo otvorenjem izložbe fotografija „Markovački folkloraši u objektivu Foto centra“ fotografa Dragoljuba Siljanoskog, višegodišnjeg prijatelja i suradnika KUD-a. Gđa. Branka Baksa za gdina. SIljanoskog je napomenula kako je upravo s njima započeo svoje prve fotografske i snimateljske korake, a u posljednjih 10-ak godina o KUD-u je napravio gotovo 70-ak video zapisa svih njihovih programa. „Od srca smo mu zahvalni što je prihvatio uveličati ovu našu obljetnicu i nadamo se da će se suradnja i dalje nastaviti.“ – rekla je gđa. Baksa, koja je sve prisutne pozdravila u ime domaćina.

 

Dragan Siljanoski je o izložbi i suradnji s markovačkim folklorašima rekao kako mu je iznimna čast što je ova izložba plod upravo njegove dugogodišnje suradnje s KUD-om „Franjo Strapač“. „Ovo je retrospektiva našeg rada, čime sam htio prikazati njihov nastup, koji na svaku publiku diljem zemlje  i u inozemstvu ostavlja poseban dojam. Ovom prilikom se zahvaljujem svim članovima KUD-a koji su sudjelovali u slikanju i gđi. Branki Baksi, koreografkinji društva. Nadam se da će biti još prilika ovako nešto ponoviti na neki drugačiji način“ – izrazio je zahvalnost i zadovoljstvo gdin. SIljanoski.

skud12 5 2a

Gradonačelnik Krešimir Žagar, koji je službeno otvorio izložbu,  podsjetio je na još jednu izložbu gdina. Siljanoskog, nedavno otvorenu u Našicama vezanu uz suradnju s tamburaškim orkestrom. Rekao je da je posebno zadovoljstvo otvoriti izložbu fotografiju koje pokazuju njegovo umijeće zaustavljanja pokreta dinamičnog, zaigranog slovačkog plesa te prikazivanje ljepoti i raskošnost nošnji, ali i plesačica i plesača. Izložbu je nazvao lijepim poklonom Dragana Siljanoskog SKUD-u i Matici Slovačkoj za njihove obljetnice.

{gallery width=150 height=100}Slike_tekstovi/2013/5mjesec/12/v2{/gallery}

„SKUD „Franjo Strapač“ je, uz KUD „Ivan Brnjik Slovak“ iz Jelisavca, izniman promotor i ambasador slovačke baštine na području Grada Našica, ali i slovaštva u Hrvatskoj i diljem Europe. Posebno nas veseli što na smotri folklora na Antunovo slavlje ne može proći bez slovačkog plesa, na čemu smo im zahvalni. Mi im pomažemo koliko možemo, ali pomažu im i Savjet za nacionalne manjine RH te slovačka vlada. Oni su pronašli pravi način kako djelovati u Gradu i privući što više sredstava, ali i osigurati zanimljivu i bogatu razonodu svojim članovima te prekrasne doživljaje svojim mještanima i svim našim sugrađanima.“ – rekao je gradonačelnik Žagar.

Branka Baksa, predsjednica Vijeća mjesnog odbora Markovac Našički kratko se osvrnula na 40 godina rada SKUD-a „Franjo Strapač“ i 20 godina rada Matice slovačke Markovac Našički. Priznanja za dugogodišnji rad i suradnju uručena su nekim članovima, institucijama i pojedincima koji su tijekom svih ovih godina svesrdno pomagali radu SKUD-a i Matice.  

U folklornom dijelu programa nastupili su domaćini i njihovi gosti iz Slovačke, članovi HKD-a Lisinski te učenici osnovne škole iz Markovca Našičkog. Pokrovitelji programa i obilježavanja obljetnica su Grad Našice i gradonačelnik Krešimir Žagar, a supokrovitelji Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske, Ured za iseljene Slovake Slovačke Republike i Vijeće mjesnog odbora Markovac Našički.

Pročitajte još