Našice – Zaštita od velikih vrućina

 

40cels
Ovih dana u našoj zemlji vrućine dosežu preko dana do čak 38 stupnjeva, a kako su nam najavili prognostičari ovi vrući dani će potrajati još neko vrijeme. Dok je na moru temperatura oko 35 °C kod nas se u Slavoniji i oko Našica očekuju temperature do 40 °C pa i više. Zbog toga preporučamo da si pročitate ove preporuke koje vam prenosimo te da si na ovaj način pomognete da doslovno preživite ovo “pakleno” doba. 
Cijelo vrijeme dok traju velike vrućinepridržavajte se preporuka lokalnih zdravstvenih ustanova
Rashladite svoj dom 
Pokušajte rashladiti prostor u kojem živite. Mjerite sobnu temperaturu između 8.00 i 10.00 sati, u 13.00 sati i noću nakon 22.00 sata. Idealno bi bilo sobnu temperaturu držati 
ispod 32°C danju i ispod 24°C noću. To je posebno važno za djecu ili ako ste osoba starija od 60 godina ili ako imate kronične zdravstvene probleme. 
· Koristite hladniji noćni zrak da rashladite svoj dom. Otvorite sve prozore ili rolete tijekom noći i ranih jutarnjih sati kada je vanjska temperatura niža (ako je to moguće). 
· Smanjite količinu vrućeg zraka unutar stana ili kuće. Danju zatvorite prozore i rolete (ako ih imate), naročito one koji su okrenuti prema suncu. Zatvorite sva umjetna svijetla 
i što je više moguće električnih uređaja. 
· Stavite zaslone, draperije, tende na prozore koji dobivaju jutarnje ili popodnevno sunce. 
· Objesite mokre ručnike kako bi rashladili zrak u prostoriji. No, nemojte zaboraviti da se time povećava vlažnost. 
· Ako imate uređaj za rashlađivanje (air-conditioning) zatvorite vrata i prozore kako ne bi trošili više energije nego što je potrebno. 
· Električni ventilatori mogu pružiti olakšanje i osvježenje, ali ako je temperatura iznad 35 °C neće spriječiti bolesti vezane uz velike vrućine. Važno je piti dovoljno tekućine. 
Klonite se vrućine 
· Sklonite se u najhladniju prostoriju Vašeg stana/kuće, posebno noću. 
· Ako Vaš stan/kuću ne možete držati hladnim, provedite 2-3 sata dnevno u hladnom prostoru (npr. javna zgrada koja je hlađena). 
· Izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana. 
· Izbjegavajte naporan fizički rad. Ako morate naporno raditi činite to u najhladnije doba dana, što je obično u jutro između 4.00 i 7.00 sati. 
· Potražite sjenu. 
· Ne ostavljajte djecu ili životinje u parkiranom vozilu. 
Rashladite tijelo i pijte dovoljno tekućine 
· Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi. Druga mogućnost je je zamatanje u hladne mokre ručnike, hladiti se mokrom spužvom, kupke za noge, itd. 
· Nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako idete van stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale. 
· Koristite laganu posteljinu, plahte, po mogućnosti, bez jastuka kako bi izbjegli akumulaciju topline. 
· Pijte redovito i izbjegavajte alkohol i napitke s previše kofeina i šećera. 
· Jedite češće male obroke. Izbjegavajte hranu bogatu bjelančevinama.
Pomognite drugima 
· Posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami. Osjetljive osobe mogle bi zatrebati pomoć tijekom vrućih dana. 
· Razgovarajte o toplinskom udaru s Vašom obitelji. S obzirom na svoje zdravstveno stanje i aktivnosti svaki član obitelji treba znati koje mjere zaštite mora poduzeti.
· Ako je netko koga Vi poznajete pod rizikom pomognite mu da dobije savjet i podršku. Starije osobe i bolesnike koji žive sami treba posjetiti barem jednom dnevno. 
· Ako uzimaju lijekove, provjerite s liječnikom koji ih liječi kakav utjecaj ti lijekovi mogu imati na termoregulaciju i ravnotežu tekućine u tijelu. 
· Položite tečaj prve pomoći kako bi naučili što poduzeti u slučaju toplinskog udara i ostalih hitnih stanja. Svatko mora znati kako reagirati. 
Ako imate zdravstvene probleme 
· Držite lijekove na temperaturi ispod 25 °C ili u hladnjaku (pročitajte upute o skladištenju lijeka u uputi o lijeku). 
· Tražite savjet liječnika, ako imate neku kroničnu bolest ili uzimate više lijekova. 
Ako se Vi ili drugi oko Vas osjećaju loše 
· Tražite pomoć ako imate vrtoglavicu, slabost, nemoć, tjeskobu ili ste izrazito žedni i imate jaku glavobolju; što prije otiđite u hladniji prostor i mjerite temperaturu; 
· Popijte vodu ili voćni sok da nadoknadite tekućinu; 
· Smirite se i legnite u rashlađenu prostoriju ako imate bolne grčeve, najčešće u nogama, rukama ili trbuhu, često nakon provedenog rada ili vježbe u vrlo vrućem 
vremenu, pijte tekućinu koja sadrži elektrolite, a u slučaju da grčevi ostanu prisutni duže od jednog sata potrebna je medicinska pomoć; 
· Savjetujte se s liječnikom u slučaju drugih tegoba ili ako opisane tegobe duže traju. 
Ako neki član Vaše obitelji ili osobe kojima pomažete imaju vruću suhu kožu ili delirij (nerazumno razgovaraju i nemirni su), grčeve i/ili su bez svijesti odmah zovite liječnika/ hitnu pomoć. Dok čekate na liječnika/hitnu pomoć smjestite njega/nju u hladnu prostoriju u vodoravan položa,j podignute mu/joj noge i kukove, odstranite odjeću i počnite s vanjskim hlađenjem, kao što su hladni oblozi na vrat, pazuhe i prepone uz ventilator i špricanje kože v
odom temperature 25–30°C. Mjerite temperaturu tijela. Nemojte dati acetilsalicilnu kiselinu ili paracetamol. Osobe bez svijesti postavite u bočni ležeći položaj. 
Izvor: http://www.euro.who.int/ 
Važni brojevi: 
· Hitna pomoć – 194 (za cijelu Hrvatsku) 
· Centar 112 djeluje kao jedinstveni komunikacijski centar za sve vrste hitnih situacija. 

Ostale informacije potražite na stranicama Ministarstva zdravlja

 

Pročitajte još