Lađanska s ponosom pamti svoje heroje – otkrivena spomen – ploča poginulim braniteljima

Današnji dan će biti s ponosom upisan u povijest Lađanske – naime, otkrivena je spomen – ploča poginulim hrvatskim braniteljima iz ovog naselja koji su ostavili svoje živote u Domovinskom ratu – Ivan Oreški, Karlo Stojaković i Valentin Vonić. Spomen – ploču, koja je postavljena na Mjesnom domu, svečano je otkrio gradonačelnik Grada Našica Krešimir Kašuba.

„Danas smo svečano otkrili spomen – ploču u čast poginulim hrvatskim braniteljima iz ovog naselja – Ivanu Oreškom, Karlu Stojakoviću i Valentinu Voniću. Ivan Oreški bio je pripadnik 132. brigade i poginuo je 21. studenog 1991. godine u Paulin Dvoru. Karlo Stojaković, također pripadnik 132. brigade, dao je svoj život 20. svibnja 1992. godine u Posavini. Valentin Vonić, pripadnik 5. gardijske brigade, poginuo je 1. srpnja 1992. godine u Slavonskom Brodu. Više puta sam istaknuo da je Grad Našice ponosan na svoje branitelje, na one koji su dali ono najvrjednije što su imali – svoje živote, kao i na one koji su dali svoje zdravlje. U najtežim vremenima za Republiku Hrvatsku, oni su se nesebično žrtvovali kako bismo danas živjeli u slobodnoj, suverenoj, demokratskoj Republici Hrvatskoj.” – izjavio je gradonačelnik Kašuba ovom prigodom.

Ovo je mjesto tuge, ali i ponosa

Mišo Svržnjak, predsjednik Mjesnog odbora Lađanska se zahvalio Gradu Našicama na dugogodišnjoj podršci kao i Mati Kljajiću na donaciji ove spomen – ploče.

„Danas smo se okupili na ovom mjestu kako bismo odali počast onima koji su svoje živote položili na oltar domovine. Svako uklesano ime, svaki datum na ovoj spomen – ploči u sebi nosi priču o hrabrosti, žrtvi i ljubavi prema našoj zemlji. Ovo je mjesto tuge, ali i ponosa – tuge jer smo izgubili najbolje među nama, naše sinove, očeve, braću i prijatelje, no istovremeno i mjesto ponosa jer su upravo njihova hrabrost i žrtva omogućili da danas živimo u slobodnoj i neovisnoj Republici Hrvatskoj. Također bih se zahvalio Gradu Našicama, odnosno gradonačelniku Kašubi i gospodinu Mati Kljajiću koji je omogućio izradu i realizaciju spomen – ploče.” – zaključio je predsjednik Mjesnog odbora Mišo Svržnjak.

Dan se nastavio s 5. Memorijalnim turnirom u boćanju na travi

Spomen – ploču, uz prigodnu molitvu i zahvalu, blagoslovio je župnik vlč. Goran Mitrović. Nakon svečanog blagoslova, izaslanstvo je položilo cvijeće i zapalilo svijeće na grobovima poginulih branitelja, odajući počast njihovoj žrtvi i prisjećajući se njihovih hrabrih djela. Nastavak dana donio je 5. Memorijalni turnir u boćanju na travi za poginule branitelje iz Lađanske, organiziran od strane Mjesnog odbora i Nogometnog kluba. Turnir je okupio dvadesetak ekipa dok su mještani i gosti imali priliku uživati u bogatoj gastro ponudi, a galeriju fotografija možete pronaći na ovoj poveznici.

Pročitajte još