Kako se zaštititi od udara groma

Kraj proljeća i početak ljeta poznato je kao razdoblje oluja i grmljavinskih nevremena. Upravo u tom periodu prirodne nepogode najviše razaraju stabla, šume, ali i zgrade i kuće. Prema statistici, od udara groma svake godine u svijetu pogine preko 25 000 ljudi, a njih 300 000 preživi udar. Sreća u nesreći je preživjeti udar groma, ali ovakva nesreća baš u svakom slučaju ostavlja trajne posljedice koje se uglavnom odnose na živčani sustav te kognitivne i motoričke sposobnosti. Ako i ne doživite udar groma, tijekom grmljavinskog nevremena možete nastradati ako grom udari u vašu kuću, zgradu ili stablo blizu kojega se nalazite. U svakom slučaju, potrebno je obratiti pažnju kada se sprema nevrijeme i poduzeti sve moguće korake kako bi se spriječila katastrofa te spasili životi.

Odgodite sve aktivnosti na otvorenome

Naravno da se većina nas sklanja u sigurnost vlastitog doma pri samom nagovještaju nevremena, ali postoje i oni kojima jak vjetar i prirodni fenomeni poput gromova predstavljaju užitak i savršenu atmosferu za određene aktivnosti. Slike neba obasjanog gromovima fasciniraju svakoga od nas, a tu su i razne, nesvakidašnje boje i oblici oblaka. Međutim, stajanje na otvorenom pri nastojanju stvaranja savršenih fotografija iznimno je opasno jer tako se izlažete riziku udara groma.

 

Zatvorite prozore i vrata

Za vrijeme grmljavine nikako nije pametno biti u blizini prozora te je iste neophodno zatvoriti. Naime, veća je mogućnost da grom udari u vašu kuću i razori njenu unutrašnjost ako su prozori i vrata otvoreni, a poželjno je čak i spustiti rolete. Boravak blizu prozora predstavlja rizik, stoga se najbolje odmaknuti na sigurnu udaljenost.

 

Odmaknite se od utičnica i isključite električne uređaje

Gromovi predstavljaju električne naboje koji mogu uzrokovati štetu na svakom predmetu u koji udare, a rad električnih uređaja poput perilice, televizije ili računala može „privući” grom, koji potom udarom može uzrokovati požar i uništenje kućnih instalacija. Također, savjetuje se izbjegavanje razgovora žičnim telefonom, punjenje mobitela i sušenje kose fenom.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=WhECNMkA778[/embedyt]

 

Ako ste na otvorenom, odmah potražite sklonište

Ako se nevrijeme spustilo iznenada i nemate se gdje skloniti, zatvorite se u automobil ili se sklonite ispod grmlja i nižih stabala. Najgore što možete učiniti je ostati na otvorenom i kisnuti ili se približiti visokom stablu. Svi znamo da gromovi najčešće udaraju na najviše predmete, a ako se nalazite na čistini, najviši predmet možete biti upravo vi. S druge strane, niže raslinje puno je bolje rješenje, ali najbolje bi bilo kad biste se uspjeli skloniti u auto, gdje biste bili najsigurniji.

 

Pravilo 30/30

Ovo je pravilo osmišljeno kako bismo znali koliko vremena imamo da se sklonimo na sigurno. Naime, čovjek može čuti grmljavinu udaljenu 16 kilometara, ali uvijek postoje određene distrakcije koje nas u tome ometaju pa često ne čujemo prve znakove nevremena. No, ako je prošlo manje od 30 sekundi između dvije grmljavine, znači da su munje i gromovi vrlo blizu i potrebno se što prije skloniti. U skloništu treba ostati sve do kraja oluje, a nakon toga potrebno je sačekati barem 30 minuta prije obavljanja aktivnosti na otvorenom.

 

Indikacija da prijeti udar groma

Ako osjetite kako vam elektricitet struji tijelom, a kosa strši uvis, vrlo je vjerojatno da vam prijeti udar groma. Kako je gotovo nemoguće izbjeći grom u ovoj situaciji jedino što možete pokušati je čučnuti na tlo, staviti glavu među koljena i dlanovima zaštititi uši. No, nikako nemojte leći na tlo jer ste tako izloženiji.

Pročitajte još