Kako odabrati idealne lajsne za Vas

Podne lajsne bitna su komponenta za poboljšanje izgleda i funkcionalnosti bilo koje podne obloge, a  posebno lijepog parketa. Međutim, odabir pogrešne lajsne može narušiti proporcije prostorije i umanjiti utjecaj prekrasnog poda. Ovaj vodič ima za cilj pomoći pri odabiru najprikladnije lajsne za vaš pod kako biste uljepšali Vaš dom. Iako je estetska funkcija lajsni ključna, ključno je prepoznati da je njihova funkcionalnost bitnija. Stoga ćemo se prvo usredotočiti na funkcionalnost, a kasnije i na dizajn, boju i oblik.

Podne lajsne imaju tri osnovne funkcije

Pokrivanje dilatacijskih razmaka

Budući da je prirodno drvo sklono širenju zbog atmosferskih utjecaja kao što su temperatura i vlaga, bitno je ostaviti dilatacijske razmake između poda i zida. Obično je razmak oko jednog centimetra, a širina donjeg dijela letvice mora odgovarati razmaku.

Zaštita zidova
Lajsne štite zidove od oštećenja uzrokovanih hodanjem ili čišćenjem poda. Također mogu zaštititi zidove od prskanja vode prilikom brisanja poda.

Zaštita od prašine
Ako su pravilno postavljene, lajsne štite spoj između poda i zida, sprječavajući nakupljanje prašine. Ova značajka posebno je korisna za osobe koje pate od alergija i one kojima je čistoća prioritet.

Visina lajsni

Visina lajsna za podove uvelike ovisi o osobnim preferencijama i stilu uređenja interijera. U prostorijama s visokim stropovima obično se preferira visina između 80 mm i 120 mm. Nasuprot tome, niže sobe mogu imati koristi od lajsni od 60 mm. Za prostorije visine do 260 cm preporučuje se standardni raspon lajsni od 60 do 80 mm.

Materijali lajsni

Puno drvo

Prvi i najlogičniji izbor za lajsne pogodne za parket su lajsne od punog drveta. Izrađene od istog materijala kao i parket. Ove lajsne su možda najljepše, ali su najskuplje, pogotovo ako su izrađene od skupih vrsta drva. U ponudi postoje masivne parketne lajsne od jele i bukve visine od 3,5 do 6,5 cm.

Furnirane lajsne                                                                                                                                                             

Ovo je ekonomičnija opcija od letvica od punog drva. Prednji (vidljivi) dio lajsne presvučen je pravim drvenim furnirom koja je zalijepljena na osnovnu lajsnu od jeftinije sirovine, obično jelovine. Furnirane lajsne su češća opcija uz parkete jer izgledaju isto kao i čvrsti materijal te se često koriste kao lajsne za pločice.

Vrste lajsni 

MDF (medijapanske) lajsne

Medijapanske lajsne za parket su najpovoljnije rješenje. Posljednjih godina koriste se gotovo isključivo oni obloženi visokokvalitetnom bijelom folijom. Druga opcija su lakirane, odnosno obojane medijapan lajsne, opet najčešće viđene u bijeloj boji.

Niska cijena ovog proizvoda glavni je razlog njegove velike popularnosti. Također, izvođači i graditelji često preferiraju MDF u odnosu na pravo drvo, posebno za veće projekte gdje se ugrađuju stotine metara letvica. Razlog za to je vrlo jednostavan – lajsne izrađene od MDF-a mogu se lakše postaviti nego podne lajsne od pravog drva. Mekani materijal MDF podnih ploča lako se reže i ne cijepa sepod pritiskom čavala. Lajsne od MDF-a također se vrlo lako lijepe na zid.

Lajsne od umjetnih materijala

Na prvi pogled ove lajsne izgledaju kao najgora opcija za prirodni parket. No, današnja tehnologija izrade kalupa dovedena je gotovo do savršenstva, pa je ponekad teško razlučiti radi li se o kalupu od umjetnog (plastičnog) materijala ili pravog drva te su zato plastične lajsne čest odabir.

Izgled i dizajn

Dizajn letvica za parket trebao bi odgovarati stilu interijera. Parketne lajsne ravnog profila sazaobljenim ili oštrim rubovima jednostavno su i moderno rješenje, dok lajsne sa zakrivljenim profilom najbolje pristaju klasičnom ili tradicionalnom stilu interijera. Visoke dekorativne parket lajsne posebno su efektne ako se ukrasni detalji nalaze i na stropu prostorije u obliku štukature.

Boja kalupa

Prvi vizualni faktor koji se uzima u obzir pri kupnji je boja lajsne. Dvije najpopularnije strategije pri odabiru boje su:
• odabir lajsni koje odgovaraju strukturi, boji i uzorku parketa
• odabir lajsne koja odgovara drugim elementima interijera kao što su okviri prozora ili vrata

Također je potrebno uskladiti boju podne lajsne s bojom zida jer je ona poveznica ova dva važna elementa u uređenju interijera. Jedan od načina odabira boje lajsni je odabir kontrastne boje lajsne u odnosu na boju poda ili odabir neutralne bijele. Ukoliko imate nedoumica ili želite vidjeti veći izbor lajsni, možete pogledati naš Oluk webshop i pronaći lajsne za vas. Kako bismo vam olakšali kupnju lajsni, nudimo vam mogućnost naručivanja besplatnih uzoraka prije konačne odluke. Sada imate priliku na licu mjesta vidjeti kako se Vaš parket slaže s odabranom lajsnom.

Pročitajte još