Hrvoje Šimić sudjelovao kao član hrvatske delegacije OESS-a na promatranju izbora u Kazahstanu

Davor Bernardić, Hrvoje Šimić i Zvonimir Troskot sudjelovali su u Kazahstanu na promatranju prijevremenih parlamentarnih izbora u okviru Kratkoročne promatračke misije Parlamentarne skupštine OESS-a. U promatračku misiju bilo je uključeno 60 izbornih promatrača iz OESS-a iz 24 države članice, zajedno s glavnim timom od 11 stručnjaka, 32 dugoročna promatrača i oko 250 kratkoročnih promatrača iz OESS-a.

Hrvatski parlamentarci promatrali su izbore u najvećem gradu Republike Kazahstan Almatyju, raspoređeni u dva tima te dali doprinos promatračkoj misiji s obrađenih 26 promatračkih mjesta.

Pravne i praktične prepreke i dalje ometaju potpuno otvorenu utrku među kandidatima

Davor Bernardić istaknuo je da je demokracija proces koji zahtjeva stalnu pažnju i predanost svugdje pa tako i u Kazahstanu, da su primjetna određena dobrodošla poboljšanja uključujući i ona koja se odnose na izborne zakone i da vjeruje da će Kazahstan nastojati raditi u smjeru demokratskog razvoja.

Hrvoje Šimić podržavajući zajedničku izjavu promatrača, ocijenio je da je konkurencija, posebice kod samonominiranih kandidata značajan napredak, ali da očito pravne i praktične prepreke i dalje ometaju potpuno otvorenu utrku među jednakima tako da će u budućnosti objava rezultata za svako biračko mjesto biti važna za veću transparentnost i povjerenje javnosti.

Zvonimir Troskot, koji po prvi puta sudjeluje na promatranju izbora u okviru međunarodne organizacije, također dijeli dojmove i ocjene parlamentaraca o izborima, naglašava da je posebno potrebna veća pozornost zaštiti temeljnih sloboda svih te da restriktivni medijski prostor i ograničena pokrivenost kampanje nisu odgovarali naporima kandidata da se uključe u dinamičnije natjecanje.

Iako dijele ocjene kolega promatrača, hrvatski promatrači ponijeli su iz Kazahstana dojmove o izuzetno srdačnim ljudima koje su susretali na biračkim mjestima i od strane članova biračkih odbora, promatrača kao i od birača. Kazahstan ostavlja dojam države jake gospodarske moći, gdje se značajno gradi i radi i široko je otvoren za svekoliku suradnju, zaključno su opisali svoje impresije Bernardić, Šimić i Troskot.

Pročitajte još