Gradonačelnikov službeni prijem predsjednika iseljenih Slovaka

Gradonačelnik Krešimir Kašuba danas je održao službeni prijem za predsjednika Ureda iseljenih Slovaka Milana Jána Pilipa.

Prijemu su nazočili i zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu u Hrvatskom Saboru Vladimir Bilek, predsjednik Saveza Slovaka RH u Našicama Mirko Vavra, članica Savjeta za nacionalne manjine RH i tajnica Saveza Slovaka RH Branka Baksa, referentica Ureda predsjednika USZZ Iveta Baloghova i urednica Radia Slovakia International RTVS Ingrid Slaninkova.

Prisustvo Slovaka obogaćuje našički kraj

Gradonačelnik Krešimir Kašuba izjavio je kako mu je bila velika čast ugostiti izaslanstvo Republike Slovačke za iseljenje Slovake.

„Ovim prijemom smo istaknuli da se u Našicama nalazi centar Slovaka u Republici Hrvatskoj i da se u Našicama nalazi 2 000 stanovnika slovačke nacionalne manjine. Naglasio bih kako imamo desetljećima dobru suradnju na političkom, kulturnom i društvenom nivou. Prisustvo Slovaka na ovom području uvelike obogaćuje naš kraj – izjavio je Krešimir Kašuba

Predsjednik Ureda iseljenih Slovaka Milan Ján Pilip rekao je kako je u višednevnom posjetu Hrvatskoj.

„Ovaj tjedan smo na poslovnom putu u Hrvatskoj s ciljem posjete Slovaka koji žive u Hrvatskoj. Obišli smo Zagreb gdje smo se susreli sa Savjetom nacionalnih manjina i njihovim predsjednikom Aleksandarom Tolnauerom kao i s predsjednikom Ureda za ljudska prava i nacionalne manjine Alenom Tahirijem. Bili smo i u Rijeci gdje smo otvorili novi Slovački dom. Drugi dio našeg posjeta je ovdje u Slavoniji gdje živi najviše Slovaka. A ovdje u Našicama se nalazi krovna slovačka organizacija koja združuje 15 Matica slovačkih u cijeloj Hrvatskoj te mi je drago što sam došao ovdje.” – rekao je Milan Ján Pilip.

Republika Slovačka brine o iseljenim Slovacima

Zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu u Hrvatskom Saboru Vladimir Bilek rekao je kako je počašćen dolaskom predsjednika Ureda iseljenih Slovaka Milana Jána Pilipa te će ga upoznati s djelovanjem iseljenih Slovaka.

„Izuzetno smo počašćeni što je predsjednik Ureda iseljenih Slovaka na početku svog mandata došao u višednevni posjet Republici Hrvatskoj te mu zahvaljujemo na rješavanju problema prostora za pripadnike naše manjine u Rijeci. Kao što znate mi se financiramo iz Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, Ureda za ljudska prava RH te kao treći i glavni izvor sredstava je Ured za iseljene Slovake tako da je ovaj posjet gospodina Milana Jána Pilipa jako bitan pošto ga možemo upoznati s problemima i pokazati mu gdje su utrošena financijska sredstva. Također, bit će upoznat i s budućim projektima na kojima trenutno radimo, a koji će uskoro biti spremni. I na kraju bih naglasio kako Republika Slovačka brine o nama, odnosno iseljenim Slovacima.” – izjavio je Mirko Vavra.

Pročitajte još