Gotovo rasprodana slikovnica „Kad je moja prabaka bila mala”

U vrijeme dok smo svi bili zatvoreni u svojim kućama, zbog pandemije korone, nastajala je, prema sjećaju jedne bake Julke, zavičajna, tradicionalna, dječja, a tako kvalitetna slikovnica „Kad je moja prabaka bila mala”, autorice Mateje Vukmir.


Prvo izdanje rasprodano u rekordnom roku

Slikovnica prikazuje običaje sela Vukojevci, a radnja se vrti oko bake Julke, Matejine bake. Cilj je bio da na temelju ove slikovnice djeca nauče više o svojoj prošlosti i o tradiciji. Na slikovit način u njoj je opisan život tada, odjeća, običaji, igra, ples i pjesma. Zanimljivo je i to, što svaka cjelina, pitanjem na kraju, potiče čitatelja na razmišljanje, odnosno budi sjećanja.

„Gledajući slikovnice svoje djece shvatila sam da su njihove teme šarolike, ali da zapravo nemaju niti jednu o Slavoniji, odnosno o Hrvatskoj, a kamoli o Našicama. Bila sam toliko uvjerena da je stvoriti jednu zavičajnu slikovnicu dobra ideja, pa sam razradila koncept. Poslala sam dosta upita izdavačima, no odgovora nije bilo, zatim sam se obratila Silviji, koja je oduševljeno pristala pomoći. Nisam niti sanjala o ovako velikom interesu, no slikovnica je stigla danas i u Irsku, Nizozemsku, Njemačku. Ljudi su kupovali i po nekoliko primjeraka za svoje prijatelje i rodbinu. ” – rekla je autorica Mateja Vukmir, te se zahvalila Silviji Šokić i Gradu Našicama koji je prepoznao njenu želju i entuzijazam.

Na knjizi je radila i ilustratorica Angela Turkalj Vidaković, koja je kaže Mateja, vrsna u crtanju djece i životinja, a baš to joj je i trebalo. Također, oslonila se i na pomoć folklorista Miroslava Šarića koji već dugi niz godina proučava, prenosi, ali i živi tradiciju kroz priču, pjesmu i ples.

„Ovo je izrazito važna slikovnica koja se radila za dječji uzrast, kako bi oni već od malih nogu shvatili važnost tradicijske baštine, te je što bolje prezentirali i očuvali za buduće naraštaje. U slikovnici se radi o narodnim običajima sela Vukojevci, gdje se kroz cijelu godinu prožimaju razni običaji, narodne nošnje, pjesma i ples. Slikovnica sadrži i mali etnografski rječnik tako da djeca znaju kako su naši stari nekada govorili.” – rekao je Miroslav Šarić.

Na promociji slikovnice tražilo se i mjesto više

Predstavljanje slikovnice, koje je održano u Slovačkom centru za kulturu, vodila je ravnateljica Hrvatske narodne knjižnice i čitaonice Silvija Šokić koja nije krila zadovoljstvo što su, upravo u Godini čitanja i u Mjesecu hrvatske knjige čija tema su hrvatski pisci, izdali slikovnicu zavičajne autorice.

O nastanku i suradnji pričali su autorica Mateja Vukmir, ilustratorica Angela Turkalj Vidaković i Miroslav Šarić. Svojom izvedbom predstavljanje slikovnice obogatila su djeca iz Male škole folklora HKD-a “Lisinski” i njihova voditeljica Ana Galetić. Slikovnicu „Kad je moja prabaka bila mala”, njene zadnje primjerke, možete kupiti još isključivo kod autorice i ilustratorice.

Slikovnicu možete posuditi u našičkoj knjižnici

Jedna od mnogobrojnih zadaća Hrvatske narodne knjižnice i čitaonice Našice je podupiranje zavičajnih autora, izdavanje i nadopunjavanje Zavičajne zbirke koja je dio fonda našičke knjižnice. Tako je nakon nekoliko godina pauze u izdavaštvu, ova slikovnica prvo izdanje u potpisu našičke knjižnice.

„Ovo nije prva knjiga koja je dio Zavičajne zbirke knjižnice, no do sada su to uglavnom bile zbirke pjesama i poezije. Slikovnica je izuzetno remekdjelo, ja bi rekla, jer je bogata ilustracijama, vrlo zanimljivog teksta koja čitatelja potiče da razmišlja o samoj temi, kao i o prošlosti. Suradnja je započela Matejinim pitanjem za savjet u vezi izdavanja same slikovnice, oduševila sam se već na prvi pogled. Kako je to bilo negdje u sredini godine, a mi plan i program moramo donijeti puno ranije, zamolila sam za pomoć gradonačelnika Krešimira Kašubu, koji je također prepoznao da se radi o kvalitetnom izdanju, podržao nas je, i slikovnica je tu.” – rekla je Silvija Šokić naglasivši kako se slikovnica može posuditi u knjižnici, ako niste uspjeli uhvatiti svoj primjerak.

Stric pivo

Pročitajte još