4. Memorijal „Šimo Đamić“ – Štit domovine 2022

Na Trgu Josipa Jurja Strossmayera u Đakovu jučer (09. rujna 2022. godine) je održan završni program 4. Memorijala „Šimo Đamić“ – Štit domovine 2022., odnosno natjecanja policijskih službenica i službenika Ministarstva unutarnjih poslova.

Natjecanje se održava u sjećanje na legendarnog zapovjednika Specijalne jedinice policije Policijske uprave brodsko – posavske Šimu Đamića, a ove godine u organizaciji Policijske uprave osječko – baranjske te uz podršku Ravnateljstva policije i u partnerstvu s Udrugom specijalne policije iz Domovinskog rata, Osječko – baranjskom županijom, Gradom Đakovom i Općinom Trnava.

Samo natjecanje se provelo na širem prostoru Osječko – baranjske županije

U natjecanju je sudjelovalo ukupno 75 natjecatelja, koji su policijski službenici, policijske službenice, pripadnici stranih policijskih snaga, pripadnici Hrvatske vojske i veterani Specijalne policije iz Domovinskog rata. Samo natjecanje se provelo na širem prostoru Osječko – baranjske županije; start utrke ukupne dužine 30 kilometara bio je u Trnavi, potom su prolazili kroz šumovito i obradivo zemljište preko područja Kondrića, Đakovačkih Selaca prema Đakovu gdje se utrka završava ispred katedrale. Pri tomu su savladavali niz prepreka, zadataka; od trčanja, orijentacije, pucanja, plivanja, veslanja, sastavljanja oružja i drugo, a uz to su na sebi nosili pušku i 10 kg tešku opremu.

Završni prigodni program ”4. Memorijala Šimo Đamić – Štit Domovine Đakovo 2022” ispred katedrale Svetog Petra u Đakovu pratili su mnogi građani, predstavnici MUP-a, Grada Đakova, prijatelji i obitelji natjecatelja, a u ime Osječko – baranjske županije Memorijal događaju su nazočili zamjenik župana Mato Lukić i pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport Tatjana Roth.

Memorijal bio je i ujedno promocija policijskog zanimanja

Prije dolaska najuspješnijih natjecatelja – a to su bili Jure Majdič, Luka Špehar, Dejan Aman, Magdalena Oršić, … – program je između ostalog obuhvatio padobranski skok iz helikoptera, nastup policijske klape Sveti Mihovil, pokazne vježbe specijalnih i interventnih jedinica policije. Na štandovima je bila izložena oprema koju policijski službenici koriste tijekom obavljanja policijskih poslova i vojno – taktička oprema, kao i promotivni materijali Grada Đakovo i Osječko – baranjske županije. Tako je Memorijal, uz sportski i umjetnički program, ujedno bio i promocija policijskog zanimanja, ali i kulturnih i tradicijskih vrijednosti Hrvatske, posebice s područja Osječko – baranjske županije.

„Izuzetno smo sretni što je upravo Policijska uprava Osječko – baranjske županije domaćin ovako velikog i vrijednog natjecanja koje se održava u vrijeme kada je Osječko – baranjska županija predala kandidaturu za Europsku regiju sporta. Ovaj događaj je uz prezentacije koje nudi MUP, ujedno i prigoda da predstavimo sve vrijedne sportske i kulturne projekte koje provodimo i na kojima radimo, kao i ulaganja u sportsku infrastrukturu.” – rekao je zamjenik župana Mato Lukić.

Pročitajte još