24 . Večer polesnjaka – Okusi tradicije u Markovcu Našičkom

Tradicionalnu 24. Večer polesnjaka, osim folklornog programa upotpunila je gastronomska ponuda tradicionalnog jela od krumpira, polesnjaka po kojem je manifestacija i dobila ime. I ove su godine u pripremljenim polesnjacima uživali mještani Markovca Našičkog i mnogobrojni gosti, a njih je pripremilo 7 ekipa.

Manifestaciju su organizirali Matica slovačka Markovac i SKUU “Franjo Strapač” Markovac uz pokroviteljstvo Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Republike Hrvatske, Saveza Slovaka u RH, Ureda iseljenih Slovaka, Grada Našica, Turističke zajednice Grada Našice te Vijeća mjesnog odbora Markovac Našički. Sve okupljene pozdravili su predsjednica Matice slovačke Markovac Branka Baksa, veleposlanica Republike Slovačke u RH Hana Kovačova, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Vlade RH Tibor Varga, predsjednik Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alen Tahiri, gradonačelnik Grada Našica Krešimir Kašuba, predsjednik Saveza Slovaka u RH Mirko Vavra te saborski zastupnik Goran Ivanović, u ime predsjednika Hrvatskog sabora, koji je i otvorio jučerašnji program.

„Slovačka nacionalna manjina u Hrvatskoj u ogrlici od 22 nacionalne manjine, koliko ih ima na području Osječko – baranjske županije, sjaji izvrsnim sjajem. Ovakve priredbe su u nam jako potrebne – ako ne upoznamo druge kulture, nećemo ni dovoljno cijeniti vlastitu i to nisu prazne riječi. Polesnjaci su nešto što je vrlo slično našoj gastronomiji jer su jela od krumpira othranila veliki broj ljudi i kad nije bilo nikakve druge hrane, krumpir je uvijek bio taj koji ih je ljude izvukao iz teških vremena. Moja poruka je da se nastavi čuvati tradicija i kultura koja ima bogatu povijest na ovim prostorima.” – izjavio je zastupnik Ivanović čestitavši 50. rođendan foklorne udruge i 30. obljetnicu Matice slovačke.

Uz polesnjake i folklorni programa

Svoje pozdrave okupljenima je uputio i gradonačelnik Krešimir Kašuba izrazivši svoju podršku lokalnoj zajednici i kulturnom nasljeđu koju ova manifestacija slavi.

„Večeras se nalazimo na tradicionalnoj manifestaciji Večer polesnjaka, 24. po redu gdje svjedočimo jednom zajedništvu i bogatstvu običaja. Zahvalio bih se organizatorima na promociji kulture, slovačkog jezika kao i folklora jer Grad Našice s Markovcem predstavlja jedno od najvećih središta Slovaka u Republici Hrvatskoj. Ove godine u Markovcu imamo velike obljetnice – 50. obljetnicu foklorne udruge „Franjo Strapač” i 30. obljetnicu Matice slovačke.” – rekao je gradonačelnik Kašuba zaključivši kako ova manifestacija nije samo gastronomski događaj, već i prilika za zajedništvo, razmjenu iskustava i promociju lokalne kulture.

Miris polesnjaka širio se cijelim Markovcem, a pjesma i ples okupljenih folkloraša prikazala je i slovačku i hrvatsku tradiciju. U folklornom dijelu programa, uz domaćine SKUU „Franjo Strapač” Markovac, nastupila su slovačka kulturno – umjetnička društva iz Zokovog Gaja, Iloka, Josipovca i Miljevaca, a kao posebni gosti nastupili su članovi KUD-a „Lukavica” iz Bosne i Hercegovine. Zvijezde večeri bili su zagrebački „Mariachi Los Caballeros”, prvi hrvatski mariachi sastav koji izvodi autentičnu meksičku glazbu dok su, nakon službenog programa posjetitelji mogli uživati u nastupu TS „Pet tambura”. A galeriju fotografija možete pronaći na ovoj poveznici.

Pročitajte još