22. “Dani slavonske šume” u Našicama

„Dani Slavonske šume” tradicionalni je festival koji u Našice privlači brojne posjetitelje iz cijele Hrvatske pa i šire. Na medijskoj konferenciji najavljeni su ovogodišnji 22. “Dani slavonske šume” u Našicama, koji će se održati od 8. do 11. rujna uz potpunu potporu Grada Našica, Turističke zajednice grada Našice i Hrvatskih šuma d.o.o i drugih sponzora. Konferenciju za medije održali su gradonačelnik grada Našica Krešimir Kašuba, direktorica Turističke zajednice Ines Resler, voditelj Uprave šuma – podružnica Našice Vlado Keglević i predsjednik Mjesnog odbora Našice Darko Cerovski.

„ Dani Slavonske šume” kao turistički proizvod

Gradonačelnik Krešimir Kašuba istaknuo je važnost ovog festivala koji predstavlja brend našeg grada i promovira Našice u regiji, ali i na državnoj razini.

Festival Dani slavonske šume je jedan od najvažnijih događanja u gradu Našicama. Ovaj festival predstavlja brend grada koji promovira Našice u regiji, ali i na državnoj razini. Ovaj festival datira još od 1970. godine. Možemo reći da je to izuzetan festival koji tri dana traje i koji ima svoju gastronomsku ponudu koji ima svoju kulturno događanje koje ima, okuplja veliki broj udruga. Festival koji ima i sajam, gospodarski sajam koji nam je jako važan. Poduzetnici u gradu Našicama, koji često puta kažemo da su Grad Našice i Grad poduzetnika i gdje oni promoviraju kako svoje proizvode, ali isto tako i promiču naš grad. U tom smislu ono centralno zbivanje.

Promicanje šumarske gospodarske djelatnosti u gradu Našicama koja datira stotinama godina od vremena grofova Pejačevića. Na ovom sajmu naši šumari pokazuju svoje vještine i sposobnosti na natjecanju. Šumarstvo ima veliki značaj za Našice i težimo apsolutnoj promidžbi našeg grada, kako turističkog, ali i grada za lijepo i kvalitetno življenje.

Nezaobilazna postaja za vrhunsku gastronomiju i najbolju zabavu

Direktorica Turističke zajednice Našice Ines Resler predstavila je program ovogodišnjih “Dana slavonske šume” te najavila tradicionalno velik broj posjetitelja.

„Našice ovih dana zaista vrvi životom ali i postaje nezaobilazna lokacija. Tijekom ljeta i cijele godine događa dosta manifestacija te imamo dosta događaja kojima smo uspjeli privući dosta posjetitelja. Ono što mene posebno veseli je to što Perivoj dvorca obitelji Pejačević obiluje životom. Uskoro nam slijede „Dani slavonske šume”, 22. po redu u kontinuitetu. Ovim putem pozivam sve da nas posjete jer tih dana tradicionalno nas posjete nekoliko tisuća posjetitelja te se uistinu može se vidjeti što Slavonija nudi.”- istaknula je Ines Resler te dodala da ove godine Slavonski čobanac za posjetitelje zadužen je poznati kuhar i čuvar tradicije Igor Vlatković.

Festival„ Dani Slavonske šume” najbolji je način za promicanje  šumarske profesije

Voditelj Uprave šuma Podružnice Našice Vlado Keglević za četvrtak 8. rujna najavio je “Aktualni sat šumarstva” s istaknutim šumarskim stručnjacima, a za subotu 10. rujna natjecanja u parku. Pozvao je sugrađane i posjetitelje da se uključe u natjecanja te istaknuo da je novost što će svi koji ne budu mogli biti nazočni događanjima u Velikom parku, sadržaje moći pratiti na YouTube kanalu.

„U najavi festivala spomenuo bih prvi dan, 8. rujna, kada organiziramo aktualni sat šumarstva u našičkoj kino dvorani gdje gostuju eminentni šumarski stručnjaci sa Šumarskog fakulteta. Imamo zanimljiva predavanja za šumare i pozivam ih da dođu u što većem broju. Centralno zbivanje je 10. rujna kada organiziramo natjecanja u našičkom parku. Jedan od noviteta ovog festivala je taj što se u natjecanje mogu uključiti i naši sugrađani, kao i svi drugi posjetitelji. Svi oni koji se budu prijavili dobit će prigodne nagrade. Općenito, grad Našice u svom nekakvom širem okruženju sa sve četiri strane okružen je šumom i ovaj festival najbolji je način za promicanje naše šumarske struke” – kazao je Vlado Keglević.

Velik angažman brojnih udruga i obrtnika

Predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Našice Darko Cerovski kazao je kako su brojne udruge, a isto tako i obrtnici uključeni za sudjelovanje na ovom festivalu na kojem mogu pokazati sugrađanima i svim gostima što rade.

„Teško je sažeti što će se događati u narednim danima, ali doista postoji veliki interes od samih udruga i svih ostalih koji djeluju na području grada Našica za sudjelovanje na ovoj manifestaciji. Našice ima brojne udruge koje djeluju u Našicama, što je veliko bogatstvo te izvrsna prilika da pokažu što rade. Jedva čekam da sve udruge pokažu pokažu ono što rade i čime se bave te na taj način uveličaju ovu manifestaciju. Ovo je prigoda da i privrednici pokažu ono što rade, a veliki je broj obrtnika na području grada Našica.

Našice su u tom pogledu u svakom slučaju razvijaju, ovom prigodom možemo reći da je ovo najveći sajam u godini koji se održava na području grada. Očekuje se veliki broj sudionika i iz ostalih županija koji su ovdje po prvi puta, ali nastavkom dobre suradnje, nadam se da će se uključiti u sljedeće manifestacije koje će se održavati. Raduje me i to što se neke suradnje njeguju u kontinuitetu, veći dug niz godina, a jedna od tih je i suradnja s KUD-om iz Tavankuta, gdje mi kao Udruga voćara i vinograda Našice održavamo redovne posjete za njihov Festival voća, a oni se redovno odazivaju na Dane Slavonske šume.” – kazao je Darko Cerovski te naglasio da upravo ovakve suradnje su predivne te da to obogaćuje i njeguje ovaj grad.

Pročitajte još